Zvolenskou nemocnici pronajme kraj české firmě Agel

15. 6. 2010 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnici s poliklinikou ve Zvolenu pronajme Banskobystrický kraj za půl milionu ročně české skupině Agel. Tuto skupinu kraj vybral ze čtyř zájemců poté, co se dohodl se současným správcem zdravotnického zařízení, neziskovou organizací Vaše zdraví, na ukončení smlouvy.


Výměna provozovatele by se měla uskutečnit začátkem července, řekl banskobystrický župan Vladimír Maňka.

„Vybrali jsme provozovatele, který nabídl nejlepší podmínky,“ prohlásil Maňka. Kromě nájemného bude mít kraj též přístup ke kontrole a řízení nemocnice, protože Agel nabídl kraji třetinové zastoupení v dozorčí a správní radě. Budoucí nájemce se zavázal, že v nemocnici zachová zaměstnanost a všechny služby poskytované v současnosti, a navíc zaplatí nájemné za první tři roky dopředu.

Smlouva bude po schválení zastupitelstvem podepsaná na 25 let s možností dalšího prodloužení. Ostatní uchazeči nabízeli nižší, případně žádné nájemné.

Podle Maňka se kraj dohodou vyhnul možným mnohem větším sankcím. V běhu totiž byly žaloby dosavadního provozovatele ve výši 73,8 milionu eur (asi 1,9 miliardy Kč) za údajné neplnění smlouvy ze strany kraje. Ten například neumožňoval nemocnici čerpání eurofondů a neoprávněně prý prodal majetek, která měla nezisková organizace ve správě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?