Vedení Orlové požaduje převedení nemocnice do své správy

12. 12. 2018 8:44
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení radnice v Orlové na Karvinsku požaduje po Moravskoslezském kraji převedení orlovské nemocnice do své správy. Chce tak zabránit chystané optimalizaci, která podle starosty Miroslava Chlubiny (Nezávislí a Změna pro lidi) povede časem ke zrušení nemocnice a zhoršení dostupnosti lékařské péče pro obyvatele města a okolí. Optimalizaci, která počítá se zrušením lůžkových oddělení nemocnice a jejich převedení do Karviné, budou zastupitelé kraje projednávat ve čtvrtek. Před budovou hejtmanství chtějí orlovští demonstrovat. Starosta to uvedl na dnešní tiskové konferenci.


"Zastupitelé Orlové v pondělí schválili usnesení, ve kterém nám ukládají zahájit jednání se zřizovatelem nemocnice o možnosti bezúplatného převodu nemocnice na město Orlová," řekl starosta. Dodal, že město je připraveno provoz zdravotnického zařízení dotovat. "Pokud můžeme dotovat welness centrum částkou 2,5 milionu korun, tak pak musíme najít v rozpočtu 20 milionů korun na provoz nemocnice," řekl.

Náměstek moravskoslezského hejtmana Martin Gebauer (ANO) řekl, že kraj je ochoten o převodu jednat. Osobně ale tuto změnu nedoporučuje. "Město Orlová vyjádřilo vůli převzít si orlovskou pobočku Karvinské nemocnice. Před tímto krokem musím varovat, protože ten ve výsledku znamená její likvidaci. Z dnešního pohledu líbivé gesto přinese za pár let neřešitelné problémy v oblasti financí i zajištění odborného personálu," řekl.

Vedení Moravskoslezského kraje plánuje přesunout z Orlové do Karviné internu, ortopedii a chirurgii. V nemocnici by měly zůstat ambulance či rehabilitační péče. Zvýšit by se měl počet lůžek pro dlouhodobě nemocné pacienty. Stěhovat se má i lůžková část rehabilitačního oddělení, protože kraj chce v Karviné vybudovat komplexní rehabilitační centrum. Změny kraj vysvětluje ekonomickou ztrátou či nedostatkem personálu.

S přesunem ale dlouhodobě nesouhlasí vedení města, lékaři a další personál nemocnice. Ekonom Stanislav Saksa, který dříve pracoval v managementu nemocnice a má přehled o její ekonomice, se domnívá, že orlovská nemocnice má být personálně vykradena ve prospěch dvou jiných nemocnic. Obává se ale, že záměr představitelům kraje nevyjde a lékaři do Karviné a Havířova neodejdou. "Využijí nabídek z jiných okresů a o tyto odborníky přijdeme," uvedl dnes na tiskové konferenci. Potvrzuje to i zdravotní sestra z Orlové Vlaďka Balajková. "Z nás ani jedna nepůjde pracovat do Karviné," řekla novinářům.

Město i lidé z orlovské nemocnice, která obsluhuje spádovou oblast s 55.000 lidmi, se obávají toho, že optimalizace zhorší dostupnost lékařské péče v regionu. O přesunu pracovišť budou krajští zastupitelé rozhodovat ve čtvrtek. Vedení Orlové chystá před budovou kraje demonstraci, na kterou z Orlové pojedou čtyři autobusy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?