Akutní reakce na kůži po ozáření a jejich ošetřování

5. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Akutní, časné změny po ozáření se vytvářejí již během ozařovací série, ale po ukončení většinou mizí během několika týdnů. Velmi důležité je včasné a adekvátní ošetření poškozené kůže.


AKUTNÍ POSTRADIAČNÍ ZMĚNY Z RADIOLOGICKÉHO HLEDISKA ZVÝRAZŇUJÍ: * akcelerované frakcionační režimy,* zvýšení celkové aplikované dávky záření,* zkrácení intervalu mezi dvěma frakcemi (hyperfrakcionalizace).

ČASNÉ REAKCE NAOPAK ZMÍRŇUJE: * prolongované ozařování v delším čase, které povzbuzuje proliferaci buněk k náhradě za poškozené,* snížení celkové dávky záření.

Z HLEDISKA KLINICKÉHO VZHLEDU LZE AKUTNÍ POSTRADIAČNÍ REAKCE DĚLIT PODLE POŠKOZENÉHO ORGÁNU NA: * změny na kůži,* změny na kožních adnexech, * změny na sliznicích, změny na střevě a konečníku,* změny v plicích, změny na uropoetickém systému,* změny na gonádách,* změny v krvi a krvetvorných orgánech,* změny na jiných orgánech.

Naším záměrem je věnovat se poškození kůže. Po určité dávce záření se objeví reakce na kůži -zčervenání (erytém) - která je způsobena zánětlivými změnami, rozšířením vlásečnic. Existuje rozdílná citlivost kůže na záření, nejcitlivější jsou světlovlasí a rusovlasí lidé. U některých osob se objeví již po prvních ozářeních exantém, jehož rozlišení od alergického exantému na značkovací barvu je obtížné. Změny na kůži po ozáření se nazývají RADIODERMATITIS.

AKUTNÍ REAKCE NA KŮŽI PODLE ZÁVAŽNOSTI

* radiodermatitis erythematosus (erytém - zarudnutí, obr. 1),* radiodermatitis bullosa (vlhká deskvamace, obr. 2),* macerace (mokvání, obr. 3), * radiodermatitis escharoica - necrotica (časný vřed, radiační nekróza, obr. 6),* ostatní pozdní nežádoucí účinky (ztráta elasticity kůže, pigmentace, hyperpigmentace, jizvy).

RADIODERMATITIS ERYTHEMATOSUS -ERYTÉM (ZARUDNUTÍ)

Časný erytém vzniká u citlivých jedinců již 2. až 3. den po započetí ozařování. Pozdní erytém se objevuje mezi 2. až 4. týdnem, je výrazně tmavší a přechází do pigmentace a suché deskvamace (kůže je sušší, drobně se olupuje) nebo přechází do reakce 2. stupně - vlhké deskvamace. OŠETŘOVÁNÍ: promazávat kůži nejdříve 2 hodiny po ozáření, používat: nesolené sádlo, Calcium panthotenicum, Panthenol gel; přikládat gelové chladicí termopolštářky; nosit prádlo z materiálu ARAVEL (vyvinuté speciálně pro ozařované pacienty) - obr. 9 a 10; používat Cavilon spray nebo pěnový aplikátor (přípravek pro ochranu kůže s dlouhodobým účinkem, který na kůži vytváří transparentní ochranný film).

RADIODERMATITIS BULLOSA - VLHKÁ DESKVAMACE

V případě vlhké deskvamace je kůže endematózní, „nateklá“, vznikají puchýře, objevuje se palčivá bolest, pokožka se odlupuje (obr. 2). OŠETŘOVÁNÍ - provádí se za aseptických podmínek (riziko infekce): * neaplikovat kortikoidní masti, * neaplikovat lihové roztoky (pozor na metylovou modř nebo genciánovou violeť),* nepoužívat prostředky obsahující rostlinné výtažky (vznik alergizace), * promazávat kůži (Infadolan mast, Calcium panthotenicum, Bepanthen mast),* nosit prádlo, eventuálně záložky z materiálu ARAVEL,* ordinace analgetik ošetřujícím lékařem,* jako prevenci infekce lze použít krytí Mepilex transfer nebo Mepilex lite (krytí se nepřilepují do rány a minimalizují trauma a bolest při převazu, odvádějí exsudát z rány, výborně se přizpůsobují konturám těla).

MACERACE - MOKVÁNÍ

Při příznacích mokvání se pokožka v cárech olupuje, silně secernuje, což je doprovázeno velmi silnou bolestivostí a vysokým rizikem infekce (obr. 3). OŠETŘOVÁNÍ: probíhá za přísně aseptických podmínek, u pacienta je obvykle radioterapie přerušena na několik dnů:* ordinace analgetik ošetřujícím lékařem,* oplachy defektu fyziologickým nebo Ringerovým roztokem,* dezinfekce defektu Octeniseptem (velmi jemný a účinný, pacienta „nepálí a neštípe“),* Flamigel, Flaminal (koloidní hydroaktivní gelové krytí pro suché i exudující rány), má schopnost hydratace i absorpce, redukuje bakteriální osídlení (obr. 4),

* z tradičních výrobků krytí Sanavel s vazelínou albou nebo Sanavel s chlorofylem + sterilní krytí, z nových materiálů: Mepilex, Mepilex transfer, Mepilex lite (absorpční s mikroadherencí) nebo Mepitel (měkké kontaktní silikonové krytí), Adaptic (léčebný obvaz impregnovaný emulzí speciální vazelíny), Inadine (léčebný obvaz impregnovaný mastí s obsahem 10% povidonjodu, obr. 5) + sterilní krytí.

RADIODERMATITIS ESCHAROICA - NECROTICA

Časný vřed, radiační nekróza (obr. 6) se dnes objevuje minimálně. Jedná se o vředovitou morfu, mokvající a bolestivou, nejevící tendenci k hojení. Vzniká v místech se špatně prokrvenou spodinou nebo již dříve ozařovaných. OŠETŘOVÁNÍ: rozpuštění nekrózy (NU-GEL, Hypergel, Normigel, Flamigel); krytí filmovým obvazem nebo mřížkou s léčebnou látkou + sterilní sekundární krytí k odsátí exsudátu (Mesoft , Mesorb, Surgipad, Zetuvit); ordinace analgetik ošetřujícím lékařem; konzultace chirurgicko-plastického výkonu.

OŠETŘOVÁNÍ CHRONICKÝCH ZMĚN KŮŽE PO OZÁŘENÍ

Pozdními následky ozáření kůže mohou být: pigmentace, hyperpigmentace, křehká kůže bez elasticity, jizvy. OŠETŘOVÁNÍ: Panthenol gel, Apipanthen (pěna s propolisem a panthenolem) regeneruje, zvláčňuje, působí proti vysoušení, Mepiform (silikon, změkčuje jizvy).

VŠEOBECNÁ A DALŠÍ DOPORUČENÍ

* Dodržovat hygienický režim (osobní hygiena bez používání mýdla na ozařované místo, ručníkem kůži pouze vysoušet -netřít, nepoužívat deodoranty a parfémy na ozařované místo, při holení používat elektrický strojek, při ozařování rektální oblasti nepoužívat obyčejný toaletní papír, ale zvlhčené baby ubrousky, konečník po stolici sprchovat).* Nosit volné, bavlněné oděvy, pozor na ostré švy, krajky. * Chránit kůži před slunečním zářením. * Doporučujeme zakoupit oděvy z materiálu ARAVEL.

ZÁVĚR

Lokální terapii rány se naučí dobře provádět chytrá, vzdělaná a zručná sestra, ale celkový přístup je pouze věcí lékaře. Mezioborová spolupráce (ambulance léčby chronických ran, spolupráce se sestrou konzultantkou na hojení ran, vzájemná spolupráce lékařů) je nutností. Rovněž získání důvěry pacienta nelze opomenout, k tomu vede správná, srozumitelná a opakovaná edukace pacienta i jeho rodiny ústní i písemnou formou, např. brožurkami (obr. 7 a 8).


SOUHRN

Radioterapie (léčba zářením) je jedním ze způsobů léčby většiny zhoubných onemocnění spočívajícím v destrukci nádorových buněk. Vysoké dávky záření, vedoucí k poškození až zničení nádorových buněk, mohou rovněž poškodit normální buňky, což je podstatou vedlejších účinků. Ty bývají velmi rozdílné, v závislosti na ozářené oblasti a na velikosti aplikované dávky. Riziko vedlejších účinků je obvykle menší než užitek vyplývající ze zničení nádorových buněk. I když jsou vedlejší účinky pro nemocného nepříjemné, většinou jsou dočasné a při správném ošetřování postupně mizí.

SUMMARY

Radiotherapy is one of the methods of treatment of the most malignant diseases. The aim of the radiotherapy is to kill the tumor cells. High doses of radiation that damage or kill the tumor cells can also damage normal cells. This is a cause of various side effects depending on the radiation field and dose. The advantage of the treatment, killing the tumor cells, though outweighs the risk of side effects. Although the side effects can be unpleasant for the patient they are usually only temporary and with proper treatment will gradually disappear.


O autorovi: Libuše Hašková, Klinika komplexní onkologické péče, oddělení B, Masarykův onkologický ústav, Brno (haskova@mou.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?