Ocenění uděluje Výbor
České společnosti alergologie a klinické imunologie ČLS JEP.
Cena bude předána v prosinci na slavnostní pracovní schůzi alergologů a klinických
imunologů.
Kniha, kterou publikovalo vydavatelství Mladá fronta v edici Postgraduální medicína, přispívá k hlubšímu pochopení různých typů potravinových alergií, jejich příznaků i specifických způsobů diagnostiky a léčby.
Potravinovou alergii podmiňuje nežádoucí specifická imunitní odpověď na potravinové antigeny. Její incidence ale neustále stoupá, což je dáno jak samotným genomem, tak především životním prostředím, výživou i způsobem života. Kniha se rovněž zaměřuje na nejznámější potravinové intolerance, jejichž spouštěčem jsou naopak čistě neimunologické mechanismy.
Obecná část publikace věnuje pozornost epidemiologii, patofyziologii, alergenům, projevům onemocnění, diagnostice i novinkám v molekulární diagnostice, léčbě, prognóze a také legislativě. Druhá, speciální část, představuje jednotlivé potravinové skupiny. Nechybí ani přehledy možných zkřížených reakcí.