Američané zavřeli kanadskou firmu nabízející podezřelou léčbu

21. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Americká Federální obchodní komise (FTC) na základně mezinárodního vyšetřování nechala zavřít kanadskou společnost CSCT Inc., která za 15 tisíc dolarů nabízela alternativní léčbu rakoviny...


WASHINGTON - a několik pacientů, kteří kvůli této nabídce odmítli klasickou léčbu, zemřelo.

Podvod za 15 tisíc dolarů

Prostřednictvím internetových stránek lákala pacienty nemocné rakovinou prsu, plic, mozku či jater k terapii, která měla být cílena jen na nemocné buňky a šetřit buňky zdravé. Aletrnativní léčba stála 15 tisíc dolarů

FTC podala na společnost sídlící v Britské Kolumbii žalobu, protože mezi ohroženými byli i Američané. Chicagský soud zmrazil společnosti majetek a nechal zavřít její webovou stránku.

Kliniku v Tijuaně prohlédli mexičtí úředníci. Došli k závěru, že léčba neodpovídá mexickým zákonům a pracoviště zavřeli.


Mnoho pacientů se vracelo domů s ujištěním, že léčba rakovinné buňky zničila. Pak se ale dověděli, že se naopak jejich stav zhoršil.

CSCT svou metodu specifické léčby rakovinných buněk inzerovala s tím, že na rozdíl od klasické chemoterapie nijak nenarušuje zdravé buňky těla. Procedura trvala osm týdnů.

Klasickou léčbu už mnohdy nešlo nasadit

Mnoho pacientů se vracelo domů s ujištěním, že rakovinné buňky byly zničeny, ale od ošetřujícího lékaře se dověděli, že se naopak jejich stav zhoršil.

FTC tvrdí, že stav některých byl tak špatný, že už nebylo možné klasickou léčbu nasadit.

„Podezřelá léčba zaměřená na vážně nemocné americké klienty nás vážně znepokojuje,“ sdělil Howard Beales z úřadu pro ochranuzákazníků v FTC. Stížnost, kterou na CSCT komise předložila, se týká i londýnské pobočky této organizace.

DÁLE ČTĚTE:

On-line komunikace pomáhá v USA pacientkám s rakovinou

Kostní hmota může určit riziko vzniku rakoviny prostaty

Vědci objevili vakcínu, která by mohla zabránit nádorům děložního čípku

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?