Až dvacet procent rodiček trápí inkontinence moči

7. 9. 2007 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve velkém procentu případů brání tomu, aby lékaři efektivně ženě s inkontinencí pomohli, především její stud a nechuť svůj zdravotní problém „nahlas“ přiznat.


Přitom mnohdy bývá příčina inkontinence moči a stolice u žen způsobená narušením statiky pánevního dna. Určitým stupněm narušení statiky pánevního dna trpí až polovina žen, které přivedly na svět dítě, a dokonce u 10 až 20 procent všech rodiček s sebou toto poškození nese inkontinenci moči a stolice se všemi komplikacemi, které toto onemocnění obvykle provázejí.

SPRÁVNĚ, PRAVIDELNĚ, TRVALE

Ačkoli lékaři dnes nabízejí ženám hned několik možností, jak inkontinenci řešit, včetně léčby operační nebo používání speciálního pesaru, bývá pro pacientky velmi vhodným řešením mnohdy opomíjené cvičení, zaměřené právě na posílení svalů pánevního dna.

Přitom, jak zdůrazňují mnozí specialisté, takové speciální cvičení dokáže efektivně pomoci také u vyšších stupňů inkontinence. Je ovšem naprosto nezbytné, aby bylo prováděno správně, pravidelně a dlouhodobě.

DOPORUČENÍ NENÍ NUTNÉ

Aby však bylo toto cvičení skutečně účinné, musejí být cviky prováděny přesně. Proto již před několika lety vznikl Pelvis klub České společnosti podpory zdraví. Zde si ženy nejen zacvičí pod dohledem zkušených fyzioterapeutek, ale mohou si také vyslechnout odborné přednášky.

Do Pelvis klubu se mohou přihlásit ženy všech věkových skupin, které trpí nekontrolovaným únikem moči nebo vědí o tom, že mají z nějakého důvodu porušenou statiku pánevního dna. Doporučení ošetřujícího lékaře není nutné.

VÝČITKY NEJSOU NA MÍSTĚ

Některé ženy při konstatování, že mají ochablé svaly pánevního dna a když se dozvědí, že k tomu došlo po porodu, nabudou přesvědčení, že „měly začít cvičit hned po porodu“, že „zanedbaly“ péči o své zdraví. Výčitky ale nebývají zpravidla namístě, ani toto není tak docela jednoduché.

Během šestinedělí se svaly pánevního dna zpravidla samy vrátí do původní polohy, a jak vysvětlují odborníci, jestliže je žena v pořádku, není cvičení potřeba. Pokud se případně objeví obtíže v podobě úniku moči nebo stolice, citlivosti při pohlavním styku, nebo pokud si žena dokonce nahmatá v pochvě sestupující orgány, měla by se nechat okamžitě vyšetřit gynekologem, který jí mimo jiné může doporučit právě výše zmiňované speciální cviky.

POMŮŽE PELVIS KLUB

Pelvis klub je součástí programu Inco Fórum, jehož cílem je pomáhat osobám trpícím nekontrolovaným únikem moči. Pelvis kluby chtějí dávat klientkám základní informace o příčinách vzniku inkontinence a o možnostech léčby s důrazem na posilování svalů pánevního dna.

Jejich organizátoři považují za důležité také poskytování prostoru pro klubovou činnost a výměnu zkušeností žen trpících inkontinencí. Od února letošního roku je již možné najít podrobnější informace na www.pelvis-klub.cz, www.incoforum.cz.

Kazety VHS lze objednat na stejné adrese, která je určena pro odeslání přihlášky.


PŘIHLÁŠKU LZE ODESLAT NA ADRESU: Česká společnost podpory zdraví Všeobecná fakultní nemocnice U nemocnice 2, 128 08 Praha 2 fax 224 962 950 e-mail: marcela.sverakova@vfn.cz

Zpracovala: Dana Frantálová


AKTUÁLNĚ

Ambulance pro inkontinenci

Nová poradna pro ženy trpící inkontinencí funguje od června 2007 v Nemocnici Valašské Meziříčí. Pracoviště spadá pod vedení gynekologického a urologického oddělení nemocnice, aby byla pacientkám poskytnuta komplexní péče. Přímo na ambulanci je k dispozici vybavení potřebné k vyšetření morfologie močových cest, a to jak ultrazvukový přístroj a cystoskop, tak urodynamický přístroj ke zjištění funkce močového měchýře a močové trubice. Ambulance také spolupracuje s RHB odd. při nácviku posilování svalstva pánevního dna. Lékaři zde diagnostikují typ inkontinence, příčinu vzniku a možnosti řešení. Pacienti musí k vyšetření doporučit obvodní lékař nebo gynekolog. Více informací na www.nemvalmez.cz, tel. 571 758 369.

TVT - secur páska

Nový typ TVT pásky (Tension-free Vaginal Tape) je určen pro miniinvazivní řešení úniku moči u žen při léčbě stresové inkontinence. Jedná se o velmi malou polypropylenovou pásku o rozměrech 8 x 1,1 cm. Konce TVT-Secur pásky umožňují mechanickou fixaci ke tkáni do chvíle, než do ní sama proroste. Oba konce pásky jsou pokryty speciálním přilnavým materiálem, který ji drží na místě než se vstřebá, cca 60-90 dní. Nespornou výhodou TVTSecur pásky je velikost implantátu a s ní související snadnější provedení operačního zákroku. Pacientkám přináší více komfortu při výkonu, rychlejší rekonvalescenci a méně pooperačních bolestí. Úspěšnost TVT operace se pohybuje mezi 85-95 %. Info na: www.inkontinence.com

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?