Britové kritizují guidelines WHO

27. 1. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Tisíce dětí umírají ve světě kvůli tomu, že Světová zdravotnická organizace (WHO) neaktualizovala guidelines pro léčbu dětských pacientů v šoku. Alespoň to tvrdí skupina britských lékařů. Poukazují především na doporučení podat při šoku velké množství tekutin, které označují za „smrtící“.


Aktualizace z roku 2013 toto doporučení nijak nezměnila, což je dle vědců „matoucí a určitým zklamáním“. Podle WHO by další úprava zmíněných guidelines měla proběhnout nejpozději počátkem roku 2015.

Malí pacienti v kritickém stavu upadají do šoku často, v rozvojových zemích se to týká především nemocných s malárií či těch, kteří ztratili velké množství tekutin. Doporučení WHO stanovuje jako pomoc při tomto stavu „rychlou tekutinovou resuscitaci“. To sice dětské pacienty ze stavu šoku dostane, studie provedená v některých afrických zemích v roce 2011 však naznačila, že taková terapie může být pro malé pacienty fatální. V jejím rámci zemřely o 3 děti více z každých 100 zapojených do výzkumu ve skupině, které byla podána tekutinová resuscitace, ve srovnání se skupinou dětských pacientů v šoku, kteří byli léčeni pomalými, malými dávkami tekutin. Z dětí ve velmi vážném šoku v první skupině zemřelo 48 %, ve skupině druhé pak 20 %.

Nerozhodovat na základě jediné studie

Dětská lékařka a členka Medical Research Council prof. Kathryn Maitlandová i na základě této studie kritizuje WHO a její postup. „Velmi nás znepokojuje, že ani dva a půl roku poté, co byly uveřejněny výsledky, se guidelines nezměnily,“ prohlásila pro BBC.

WHO se brání tím, že výsledky výzkumu se objevily v okamžiku, kdy byly práce na poslední aktualizaci doporučených postupů pro léčbu dětí v šoku téměř dokončeny a jejich další úpravy by zdržely vydání ostatních guidelines. Navíc organizace neměla k dispozici dostatek podkladů. „Situaci jsme pečlivě zvažovali, ale na druhou stranu nemůžeme své rozhodnutí založit na jediné studii, i kdyby byla jakkoli přelomová,“ upozorňuje ředitelka programu WHO pro mateřské, novorozenecké a dětské zdraví dr. Elizabeth Masonová. „Naše organizace musí postupovat systematicky, je třeba posuzovat všechny podklady, jinak bychom měnili doporučené postupy pokaždé, když se objeví nějaká studie,“ podotýká dr. Masonová s tím, že nové guidelines týkající se terapie dětí v šoku by se měly objevit koncem tohoto, případně začátkem příštího roku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?