Brnu chybí sestry, kvůli vzdělání i výplatám

16. 5. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Mimořádná psychická a fyzická zátěž, kterou doprovází špatné platové ohodnocení. Kvůli tomu zdravotních sester stále ubývá. Pacienti tak musejí snášet prodlužující se čekací lhůty na zákroky, sestry na ně nemají čas.


V poptávce po zdravotních sestrách je Jihomoravský kraj na sedmém místě. Nejhorší je situace ve Fakultní nemocnici Brno.

„Všeobecných nebo dětských sester v naší nemocnici chybí dvaačtyřicet. Nedostatek se projevuje téměř na všech klinikách,“ potvrdil mluvčí nemocnice Pavel Žára.

Sestry z Brna neví, jak dál. „Ze statistik vyplývá, že sestry v České republice vydělávají průměrně třicet tisíc měsíčně. Není to pravda. Vydělám si něco málo přes polovinu. Práce na ambulanci mě baví, vždy jsem ji chtěla dělat. S rostoucím věkem se však cítím méně výkonná. Co jsem dřív stihla udělat za hodinu, mi dnes trvá tři. Nejvíc mě ale obtěžuje chování lidí. Vymýšlí si zbytečnosti a uráží nás,“ řekla jedna ze sester, která si nepřála zveřejnit jméno. V kraji průměrný plat zdravotních sester přesto roste. Zatímco v roce 2005 se vyšplhal na 16 919 korun, loni to bylo už 25 429 korun.
Sestrám to však nestačí a nemají zájem o práci ani v menších nemocnicích.

„Jde o globální problém. V naší nemocnici zvlášť u specializovaných sester, například sálových, “ podotkl ředitel Úrazové nemocnice Zdeněk Buštík.

NOVELA JAKO ZÁCHRANA

Řešení je podle ministerstva zdravotnictví změna legislativy pomocí novely zákona. „Nyní se odborná způsobilost získává absolvováním nejméně tříletého studia na bakalářském programu nebo na vyšší odborné škole. Tyto možnosti zůstávají, ale navíc se návrhem rozšiřuje možnost získání odborné způsobilosti zkráceným studiem na vyšších odborných školách v jednom jediném roce. Pak ale musejí uchazeči o studium při přijímacím řízení prokázat určité znalosti a dovednosti,“ oznámil Jan Štoll z ministerstva zdravotnictví. Nový systém začne na školách platit od školního roku 2017/2018.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?