Chřipková epidemie končí. Počty nových nemocných klesají

27. 3. 2018 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Chřipková epidemie končí. Počty nových nemocných klesají. Nemocných ubylo ve všech věkových kategoriích. Chřipka si vyžádala desítky životů.


Chřipková epidemie v Praze skončila, počet nových nemocných klesl k tisícovce na 100.000 obyvatel. V nemocnici kvůli komplikacím skončilo od loňského podzimu 67 pacientů, 17 zemřelo. V tiskové zprávě o tom informovala Hygienická stanice Hlavního města Prahy. Většina nemocnic už zrušila zákaz návštěv.

Nemocných ubylo ve všech věkových kategoriích. „Nejvyšší pokles hlášené nemocnosti, o 24 procent, byl zaznamenán u školních dětí od šesti do 14 let. Lze předpokládat, že tento pokles již bude trvalý,“ uvedl ředitel pražské hygienické stanice Jan Jarolímek.

Nejvyšší nemocnost byla v Praze na začátku února, kdy lékaři nahlásili 1770 případů na 100.000 obyvatel, potom počet nemocných klesal, také díky jarním prázdninám v pražských městských částech. Posledních několik týdnů ale zase rostl, klesat začal až před dvěma týdny.

Letošní chřipková epidemie na Vysočině již sice ustupuje, ale počet jejích obětí stoupl minulý týden na devět. Oznámila to ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Alena Dvořáková. Počty nemocných s akutními respiračními onemocněními klesají čtvrtý týden v řadě, a všechny nemocnice tak již obnovily návštěvy. Na každých 100.000 obyvatel kraje připadá 1201 nemocných, takže nemocnost je oproti republikovému průměru nižší zhruba o pětinu.

Poslední obětí epidemie je sedmdesátiletý muž, který zemřel v třebíčské nemocnici. „Jsou i hospitalizovaní pacienti s laboratorně potvrzenou chřipkou, ale jejich stav není klasifikován jako vážný. Nejsou připojení na umělou plicní ventilaci,“ řekla Dvořáková.

Všechny nemocnice v kraji již odvolaly zákaz návštěv. Jednou z posledních byla pelhřimovská nemocnice, která návštěvy zakázala jako první v kraji už 31. ledna. Zákaz zrušila 23. března. Podle hygieniků zůstává ještě pro návštěvy uzavřen domov pro seniory v Telči na Jihlavsku.

Chřipka má v Olomouckém kraji již čtyři oběti. Ke třem případům z minulého týdne přibyl v těchto dnech ještě jeden. Počet závažných chřipkových onemocnění však již příliš nestoupá. Hygienici jich registrují nyní 21, což je o jeden případ více než před týdnem. Výrazně klesl počet lidí s akutními respiračními chorobami, nyní je jich v kraji 1136 na 100.000 obyvatel, což je o 416 méně než před týdnem. Vyplývá to z včerejších údajů olomoucké krajské hygienické stanice.

Nemocnost klesla ve všech okresech Olomouckého kraje. Nejvíce je nyní nemocných na Prostějovsku, kde hygienici registrují 1571 nemocných na 100.000 obyvatel, oproti minulému týdnu je to však o sto případů méně. Velký pokles nemocných hlásí lékaři hlavně z ordinací na Olomoucku. Zatímco minulý týden tam hygienici evidovali 2039 případů na 100.000 obyvatel, nyní je jich 1241 nemocných na 100.000 obyvatel.

Nad tisícovou hranicí se drží ještě počet nemocných na Jesenicku. Na Přerovsku i Šumpersku se již počet nemocných drží kolem 800 případů na 100.000 obyvatel, uvádějí hygienici na svých stránkách www.khsolc.cz.

Nejvíce nemocných převažuje stále mezi nejmenšími dětmi, i tam je však pokles citelný. Nyní ve věkové kategorii do pěti let lékaři registrují 2832 nemocných na 100.000 obyvatel, oproti minulému týdnu je to však o 700 případů méně. Nemocnost poklesla i u školních dětí a mládeže, tam se nyní shodně drží na počtu 1571 případů na 100.000 obyvatel.

Nemocnost v Olomouckém kraji je podle statistik nižší, než je celostátní průměr. V České republice se podle údajů statistiků nyní nemocnost pohybuje na počtu 1385 nemocných na 100.000 obyvatel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?