ČLK chce mít pravomoc zjišťovat personální obsazení nemocnic

15. 9. 2017 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékařská komora chce mít pravomoc zjišťovat, kolik kvalifikovaných lékařů a s jakými přesčasy pracuje v nemocnicích. Pokud by jich nebyl dostatek, chtěla by, aby se nedostatečně personálně obsazená oddělení zavřela, řekl včera na tiskové konferenci prezident komory Milan Kubek.


Všichni političtí zástupci státní správy tuto možnost dlouhodobě odmítají, uvedl. Pokud by nebyla politická vůle na změnu, nabízí komora zdarma personální audity, které by daný stav zjistily. „Nemůžeme zkontrolovat personální vybavení zdravotnických zařízení. Nemůžeme zkontrolovat, kolik je v nemocnici lékařů, jakou mají kvalifikaci,“ řekl Kubek. Podle něj tak dochází k ohrožení zdraví občanů, protože nemocnice bez dostatku kvalifikovaných lékařů, dostatku sester a ošetřovatelského personálu nemůže kvalitní odbornou péči nabídnout. pokud by pravomoc komora dostala, mohla by podle prezidenta alespoň dávat podněty na rušení částí nemocnic jejich zřizovatelům, které by upozornila na porušování zákona.

Řešením by podle něj částečně bylo narovnání plateb za úkon pro velké fakultní nemocnice i oblastní zdravotní zařízení, pak také změna systému vzdělávání mladých lékařů a zvýšení platů, aby do oboru vstupovalo více lidí. Podle komory trpí země nedostatkem lékařů na venkově a sester ve městech. Situaci ještě podle Kubka zhorší povinné elektronické recepty a elektronická evidence tržeb, kvůli které starší lékaři přestanou praktikovat.

Komora chce uspořádat volební debatu zástupců deseti nejvlivnějších politických stran před říjnovými sněmovními volbami, kde by se měli politici k problematice vyjádřit.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?