Čtvrtá konference o sexuálním a reprodukčním zdraví

9. 10. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Problematika sexuálního a reprodukčního zdraví patří mezi prioritní programy Světové zdravotnické organizace. Otázky spojené s vývojem nové generace a zdravotní péče o lidskou reprodukci zasahují nesporně příslušníky všech zdravotnických profesí.


Společnost pro plánování rodiny a sexuální výchovu pracuje v této oblasti již 18 let a za tuto dobu získala značný počet spolupracovníků z řad gynekologů, sexuologů a pediatrů, ale i nelékařských profesí jako psychologů, pedagogů, sociálních pracovníků a právníků, kteří se na vysoké odborné úrovni mohou podílet na pořádaných školicích akcích.

Taková velice zdařilá doškolovací akce proběhla 17. září 2009 v konferenčním centru Univerzity Pardubice. Zde se konala již čtvrtá doškolovací konference o sexuálním a reprodukčním zdraví. Byla akreditována pro všeobecné sestry, porodní asistentky, zdravotní laboranty, asistenty ochrany veřejného zdraví, zdravotnické záchranáře, farmaceutické asistenty, zdravotně sociální pracovníky, fyzioterapeuty, ergoterapeuty a nutriční terapeuty.

Čtvrtá konference o sexuálním a reprodukčním zdraví

Na konferenci zaznělo z úst dr. Radovana Haluzy nejen zamyšlení nad nabídkou genetických služeb pro širokou veřejnost, ale také pohled profesora Jiřího Šantavého, špičkového klinického genetika, na problematiku plánovaného rodičovství. Doktorka Dita Kašparová pak pojednala o časných těhotenských ztrátách. Podařilo se zajistit účast držitele patentu prvního českého antikoncepčního tělíska Dana dr. Jiřího Šráčka, který seznámil účastníky s historií tohoto unikátního českého vynálezu. Mým příspěvkem byl pohled na problematiku sexuality třetího věku a s tím spojené otázky mužských sexuálních dysfunkcí, které však zasahují příslušníky všech věkových skupin. O této aktuální otázce promluvila dr. Hanka Fifková. Prevence sexuálně přenosných nemocí se jeví jako vysoce aktuální a potřebné téma. Doktorka Eva Beranová v této souvislosti přednesla zajímavé sdělení o tom, jaké poměry panují v dnešních swingers klubech a v širších souvislostech se pak vydala po stopách různých tělesných tekutin a jejich nebezpečích.

Účastníci konference ocenili dobrou organizační úroveň celé akce. Široký mezioborový záběr a účast příslušníků prakticky všech výše uvedených zdravotnických profesí svědčí o potřebě konání podobných akcí i do budoucna. Proto Společnost pro plánování rodiny a sexuální výchovu chystá již pátou konferenci na 23. 11. 2009 do Městské knihovny v Praze. Informace budou k dispozici na www.planovanirodiny.cz


O autorovi: MUDr. Radim Uzel, předseda SPRSV

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?