Čunek: Lidé z krajů čerpají na zdravotní péči různé částky

21. 6. 2018 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Obyvatelé různých krajů čerpají na zdravotní péči různé částky. Rozdíly jsou v miliardách, řekl včera po jednání krajů se zdravotními pojišťovnami zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL), který má v Asociaci krajů ČR na starosti zdravotnictví. Nejlépe je na tom podle něj Praha, nejhůře Karlovarský a Zlínský kraj a Vysočina.


„Prezentoval jsem při návštěvě vlády ve Zlínském kraji, že nejvíce peněz ze zdravotního pojištění čerpají občané Prahy. Nejméně občané Karlovarského, Zlínského a Vysočiny. Rozdíly jsou v miliardách, na úrovni péče v nemocnicích je to určitě vidět,“ uvedl Čunek.

Požádá proto premiéra a vládu, aby přestaly politické tlaky a zasahování do práce zdravotních pojišťoven, které jsou zodpovědné za zajištění místní a časové dostupnosti péče. Znovu se kraje s pojišťovnami chtějí nad problémy zdravotnictví v krajích sejít v září. Do příštího roku chtějí zakomponovat jejich požadavky i do jednání o úhradách zdravotní péče v roce 2020.

Rozdílný pohled krajů na zdravotnictví se projevil například koncem května u problému přijímání lékařů z Ukrajiny. Zatímco stavovské komory byly striktně proti snadnějšímu vstupu Ukrajinců na český trh práce, kraje si nakonec vyjednaly pokračování takzvaného projektu Ukrajina.

V Česku bylo v roce 2013, ze kterého pocházejí poslední statistická data, 188 nemocnic. Čunkem jmenované kraje patří k nejmenším a spolu s Pardubickým, Libereckým, Ústeckým, Středočeským a Jihočeským krajem jsou bez fakultní nemocnice, jejichž specializovaná centra pracují i s vysoce nákladnými inovativními léčivy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?