Dluhy ICRC uhradí ministerstva

22. 4. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministři školství a zdravotnictví se domluvili na řešení problematické situace projektu Mezinárodního centra klinického výzkumu (FNUSA – ICRC) při Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně. Kvůli špatné finanční situaci nemocnice nebyla schopna hradit závazky vůči partnerovi ve výzkumu Mayo Clinic.


Neuhrazené pohledávky činily za rok 2013 cca 40 milionů korun. Mayo Clinic přitom zajišťuje propojení českých vědců se světovým výzkumem.

FNUSA již pohledávky uhradila

Závazky k Mayo Clinic představovaly zejména náklady na výdaje vědeckých pracovníků Mayo Clinic a na základní výzkum v rámci jednotlivých podprojektů.

„Akutní problém, který mohl vyústit v odchod hlavního partnera z projektu, již FNUSA vyřešila tím, že zaplatila dlužnou částku Mayo Clinic. Tímto uhrazením pohledávky se však nemocnice dostala do finančních problémů,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Ta ve svém rozpočtu údajně akutně postrádá 50 milionů korun na vlastní provoz. Proto se ministerstvo zdravotnictví rozhodlo poskytnout FNUSA jednorázový příspěvek na provoz ze svého rozpočtu.

Projekt ICRC je spolufinancován ze strukturálních fondů Evropské unie z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI), kde je řídicím orgánem Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR (MŠMT). „Pro tento účel se podařilo z evropských fondů vyčlenit celkem 2,4 miliardy korun, které mají být postupně vyplaceny do konce roku 2015. Na této částce se ministerstvo školství podílí 15 procenty ze svého rozpočtu,“ uvedlo ministerstvo.

Řízení rizik a výměna managementu

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček také zavádí v souvislosti s projektem ICRC takzvané zvýšené řízení rizik, což znamená, že z pozice zřizovatele požaduje pravidelný reporting.

Dále chce vzhledem ke stavu hospodaření FNUSA vytvořit pracovní skupinu, která se bude zabývat optimalizací projektu ICRC. Ministerstvo rovněž zadalo zpracování tří analýz zaměřených na plnění indikátorů, udržitelnosti projektu po ukončení financování z VaVpI a rovněž na plnění spolupráce s Mayo Clinic.

Ministr má v úmyslu vyměnit management nemocnice, důrazně však vylučuje spekulace o její zamýšlené privatizaci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?