Do Vánoc bude v ČR dostupné léčebné konopí z Kanady

6. 12. 2017 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Do konce roku bude v Česku dostupné léčebné konopí od kanadské firmy Tilray. V rozhovoru to řekl Sean Carney, který ji v Evropě zastupuje.


Cena gramu se bude pohybovat mezi 165 korunami za gram, což je cena odhadovaná Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) za nové dodávky českého konopí, a 300 korunami, které platí pacienti za nizozemské konopí. České konopí by měla firma Elkoplast dodat do lékáren v první polovině příštího roku.

V příštím týdnu by měly skončit poslední laboratorní zkoušky. „Potom už bude na prodej,“ řekl Carney. Firma léčebného konopí do Česka dovezla asi 1,4 kilogramu. Půjde o celé sušené květy s vyrovnaným obsahem THC a kanabidiolu (CBD) a drcené květy s vysokým obsahem THC.

Česko je po Chorvatsku, Kypru a Německu čtvrtou zemí, kam Tilray konopí dodává. Většinou jde ale o extrakt v kapkách či kapslích. „U sušeného konopí se dá těžko říct, kolik kanabinoidů přesně pacient obdrží,“ vysvětlil Carney. Lékaři i proto podle něj nechtějí sušené konopí moc předepisovat. Jinou formu než sušené květy ale česká legislativa nepovoluje, podle Carneyho by stačila změna vyhlášky. „Výdaje za zdravotnictví ve všech zemích, kde jsou povolené léky z konopí, klesají,“ uvedl dále Carney.

Českým dovozcem produktů společnosti Tilray je firma Annabis, která vyrábí kosmetické přípravky, doplňky stravy a potraviny s obsahem konopí. Do lékáren ho bude dodávat distributorská firma Phoenix. Firma Tilray vypěstuje v kanadské centrále asi osm tun konopí ročně.

Firma bude od příštího roku konopí v Evropě i pěstovat, což by mohlo snížit i jeho cenu. V Portugalsku buduje centrum za 20 milionů eur (asi 512 milionů korun), kde budou kromě skleníků na pěstování konopí také prostory na jeho zpracování a výzkum. Společnost podporuje i klinické studie, protože se podle Carneyho často používá argument, že chybí klinická data o účinnosti léku na konkrétní choroby.

Podle odhadů Národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila v Česku někdy během roku užije pro léčebné účely konopný produkt asi 800.000 lidí. Zákon předepisování léčebného konopí povolil v roce 2013, od roku 2015 do letošního srpna bylo v lékárnách vydáno asi 4600 gramů. Část dodala česká firma Elkoplast, od letošního února ale dodávky chyběly. V květnu se začalo dovážet konopí z Nizozemska.

Konopí je v Česku dostupné jen na elektronický recept s omezením. Léčbu povoluje zákon na zmírnění obtíží pacientů s rakovinou, roztroušenou sklerózou či AIDS. Pacienti si léčebné konopí plně hradí sami, koupit mohou až 180 gramů za měsíc. Podle některých ale takové dávky na potlačení bolesti nestačí.

Léčivo mohou předepisovat onkologové, neurologové, odborníci z oboru paliativní medicíny a léčby bolesti, revmatologové, ortopedi, infekcionisti, internisté, oční a kožní lékaři, geriatři a psychiatři. Povolení má asi 20 lékařů, omezenou mají maximální hmotnost na měsíc. Vydávat konopí může přibližně stejný počet lékáren.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?