Eva Gottvaldová bude řešit HIV a nemoci z klíšťat

18. 8. 2016 11:04
přidejte názor
Autor: Redakce

Hlavní hygieničkou ČR, kterou pro její zásadní význam z hlediska ochrany veřejného zdraví jmenuje vláda, se k 15. 7. 2016 stala Mgr. Eva Gottvaldová.




Jak uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček při jejím uvedení do funkce, mezi úkoly, které nyní hlavní hygieničku čekají, bude patřit řešení nejrůznějších epidemiologických hrozeb a intenzivní boj s infekcí HIV.

Hrozba HIV

„Chtěla bych navázat na vše dobré, čeho bylo v uplynulých letech v rámci hygienické služby dosaženo. V úkolech dlouhodobějšího charakteru budu pokračovat tak, aby bylo dosaženo požadovaných cílů, například v podpoře zdraví nebo personální stabilizaci systému. Zároveň nás čekají nové výzvy, jakými jsou zejména naše připravenost na krizové situace v oblasti ohrožení veřejného zdraví, ale i reakce na nepříznivý epidemiologický vývoj v naší zemi, především u HIV/AIDS či onemocnění přenášených klíšťaty, který si také vyžaduje naši pozornost,“ řekla nastupující hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.
Incidence (nové případy) nákazy HIV se v ČR stále zvyšuje. „Je to hrozba, jíž se budeme muset intenzivněji zabývat. Křivka se každým rokem stává strmější. Dochází k nárůstu počtu infikovaných osob, byť má ČR ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi nízkou prevalenci a incidenci. Vnímáme jako velký problém, že populace, která je HIV ohrožena, jako by se přestávala bát. S tím, že na trh přicházejí stále nové a účinnější léky, které prodlužují přežití, přestává být HIV oprávněným strašákem, jakým byl před 15 lety,“ uvedl ministr zdravotnictví. Nárůst je dominantní v komunitě mužů, kteří mají sex s muži.

MERS, Ebola, Zika

Končící hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta se nyní vrací na místo krajského hygienika Libereckého kraje. „Rád bych při této příležitosti velmi ocenil působení pana náměstka Valenty. Jeho úřad musel čelit řadě velkých výzev v podobě stavu ohrožení veřejného zdraví vyhlášeného Světovou zdravotnickou organizací, ať už to bylo kvůli hrozbě viru Eboly, MERS nebo naposledy Ziky. Významně také přispěl k prosazení důležitých legislativních změn,“ uvedl na brífinku ministr Němeček.
„Za mého mandátu byla schválena novela zákona o ochraně veřejného zdraví, včetně udržení systému očkování. Za nejdůležitější v hygienické službě ovšem považuji lidi, proto jsem velmi rád, že se nám podařilo stabilizovat a revitalizovat systém hygienické služby a obhájit její kompetence a jednotu, například v oblasti potravinového práva. Po turbulentních letech 2006–2012 jsme zvrátili trend vývoje v personální situaci hygienické služby, proto přeji své nástupkyni, aby byla nadále úspěšná v získávání zdravotníků a lékařů do tohoto krásného oboru,“ sdělil ve své závěrečné řeči Vladimír Valenta.
Hygienická služba hospodaří ročně s 1,4 miliardy korun, jde o 1 % z celkových peněz, které jdou na zdravotnictví. Je to téměř o půl miliardy korun méně, než před obdobím velkých škrtů. V nejbližších dvou až třech letech by měla hygienická služba získat pro efektivní fungování tyto peníze zpět.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?