FN v Plzni investuje jednu miliardu Kč, 2,5násobek proti loňsku

2. 3. 2018 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Rekordní investice ve výši téměř jedné miliardy korun chystá letos Fakultní nemocnice v Plzni (FN). Půjde o 2,5násobek oproti loňsku. Třetinu výdajů na rozvoj mají pokrýt dotace, loni to byla čtvrtina. Řekl to ředitel nemocnice Václav Šimánek.


FN Plzeň je největším zaměstnavatelem v západočeském regionu, loni měla obrat 6,3 miliardy korun, což bylo meziročně zhruba o 400 milionů Kč víc. „V dubnu otevřeme mamocentrum ve vchodu A na Lochotíně za zhruba 50 milionů korun. Tam bude soustředěna mamologie Bor i Lochotína (dvě části FN). Po prázdninách by se měl otevřít rekonstruovaný urgentní příjem, tedy vchod C, což je investice za téměř 100 milionů korun,“ uvedl ředitel. Druhá etapa třípruhových vjezdů do obou částí nemocnice na Lochotíně a na Borech by měla být hotova do prázdnin. FN chce dále letos za 70 milionů Kč rekonstruovat stravovací provoz na Borech a stejně jako v minulých letech nakoupí stovky nových přístrojů.

„Určitě začneme budovat ve druhém čtvrtletí novou psychiatrickou kliniku za 350 milionů korun, což bude projekt na 1,5 až dva roky. A začneme kreslit nový chirurgický pavilon za dvě miliardy korun,“ uvedl ředitel. Nemocnice, která už má studii, chce co nejdříve vybrat projekční kancelář. Projekt chce mít do konce roku.

„Jsme jedinou nemocnicí z 10 fakultních nemocnic, která má registraci projektu (získá peníze od státu),“ uvedl Šimánek. FN se na stavbě bude podílet 30 procenty. Šimánek potvrdil ministru zdravotnictví, že FN tyto peníze připravené má; na jejím rezervním účtu je 1,1 miliardy korun. „Kvůli transparentnosti jsem požádal pana ministra, aby do všech výběrových komisí, které budou v souvislosti s chirurgickým pavilonem, nominoval jednoho člověka z ministerstva, abychom prokázali, že se opravdu soutěží řádně. Bude ho nominovat,“ uvedl. FN chce začít stavět co nejdříve a jako reálný termín vidí Šimánek jaro 2019.

Nemocnice už v soutěži vybrala administrátora zakázky. Bude hlavně dohlížet na výběrová řízení. Mělo by jít o plzeňskou právní kancelář s dostatečnou pojistkou. „Kdyby se kdokoliv odvolával a napadal to, tak abychom řekli: 'Ale my máme subjekt, který to pro nás administruje',“ uvedl Šimánek. Suma dvě miliardy korun zahrnuje jenom stavbu chirurgického pavilonu, ne přístroje. „Bude se stavět tři roky, technika pak bude někde jinde. Navíc ji pravidelně obměňujeme, takže si ji tam převedeme, stejně jako lůžkový fond,“ řekl.

Nemocnice letos také vymění 914 lůžek a část z nich přesune do nového pavilonu.

FN letos plánuje obrat 6,7 miliardy Kč. Nárůst je dán, stejně jako loni, hlavně zvýšením mezd a zdražením léků. „Máme velmi dobré hospodaření. Jsme jedna z mála ziskových nemocnic, loni byl zisk 13 milionů před zdaněním,“ uvedl ředitel. Počet lůžek zůstal meziročně stejný, je jich přes 1700, stejný zůstal i počet zaměstnanců. Z 4560 pracovníků je téměř 950 lékařů a zhruba 1650 sester. Největší nemocnici v Plzeňském a Karlovarském kraji navštíví ročně přes milion lidí.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?