Indii obchází strach ze záhadného viru nipah; zabil už 13 lidí

29. 5. 2018 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejméně 13 lidí už podlehlo v jižní Indii smrtícímu viru nipah, který způsobuje zánět mozku a proti kterému neexistuje vakcína, informovala agentura Reuters.


Zdravotníci zahájili sérii laboratorních testů, které mají pomoci určit jeho původ. Podezření mají na netopýry, kteří mohli nakazit hospodářský dobytek a jeho prostřednictvím pak lidi konzumující maso domácích zvířat.

Zmíněná virová encefalitida (zánět mozku) byla poprvé identifikována koncem 90. let v Malajsii, kde bylo registrováno 300 případů infekce, stovka nakažených tehdy zemřela.

Virus byl pojmenován podle malajsijské vesnice Nipah, kde zabíjel poprvé. Nakažení trpí zpravidla vysokými horečkami, bolestmi hlavy, dýchacími obtížemi, zvracením, křečemi, následně se dostavuje dezorientace a malátnost a v řadě případů pak kóma a smrt.

Úmrtí na virus nipah zaznamenaly nyní úřady v jihoindickém státě Kérala. Jeho přítomnost se potvrdila u 15 lidí, z nichž pouze dva ještě přežívají pod lékařským dozorem.

Světová zdravotnická organizace (WHO) řadí virus nipah mezi deset chorob, u nichž v současné době hrozí, že přerostou v další velkou epidemii.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?