Ivana Königsmarková je nevinná, konstatoval soud

10. 2. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pochybnosti o vině prezidentky Unie porodních asistentek Ivany Königsmarkové v případě úmrtí novorozence po domácím porodu, které loni v srpnu vyřkl Ústavní soud, a nařídil proto nové projednání kauzy, přejal nyní i obvodní soud pro Prahu 3 a zprostil ji obžaloby.


Ivana Königsmarková dostala za údajné chyby při vedení domácího porodu, po kterém dítě později zemřelo, dvouletý podmíněný trest a zákaz činnosti na 5 let. Byla jí také uložena povinnost zaplatit zdravotní pojišťovně 2,7 milionu korun. Tento verdikt však koncem srpna loňského roku zrušil Ústavní soud s tím, že bylo porušeno právo obžalované na spravedlivý proces podle čl. 36 odst. 1 Listiny základních práv a svobod.

Rozsudek zatím není pravomocný, státní zástupkyně si ponechala lhůtu na odvolání. „Já se na to dívám pořád stejně. Byl to nespravedlivý soud, ničeho jsem se nedopustila, nic jsem nezanedbala,“ řekla po vyhlášení verdiktu Ivana Königsmarková. Podle ní chce Unie porodních asistentek ještě dnes vydat k jejímu osvobození prohlášení.

Porodní asistentka podle zrušeného verdiktu v červenci 2009 v Praze 3 neoprávněně vedla komplikovaný domácí porod. Dostatečně se prý neinformovala o předchozích porodech rodičky, sama pak podle obžaloby přehlížela problémy, které žena měla, a neposlala ji do nemocnice. Dítě se začalo dusit, Ivana Königsmarková údajně neprovedla řádnou resuscitaci a novorozenec následně zemřel. Při procesu opakovaně uvedla, že podle svého úsudku nechybovala.

Ústavní soud ale konstatoval, že justice kauzu sice řešila podrobně, přesto se nevypořádala s veškerými specifiky případu. Nález naznačil, že obvodní soud měl ke znaleckému posudku, který obhajoba označila za zaujatý a nejednoznačný, buď obstarat další důkazy a rozptýlit tak pochybnosti, nebo rozhodnout ve prospěch asistentky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?