Jak je to se zdravotní péčí v zemích EU

12. 7. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V členských zemích Evropské unie máme stejná práva jako domácí občané. Mimo jiné to znamená, že máme nárok na stejnou zdravotní péči a za stejných podmínek. Často tak stačí pro čerpání zdravotní péče při cestách do evropských zemí Evropský průkaz zdravotního pojištění vydaný naší zdravotní pojišťovnou. V mnoha případech je však lepší vyrážet do ciziny s komerčním cestovním připojištěním, základní zdravotní péče není totiž ani v členských zemích EU zadarmo.


ilustrační foto

Právo na poskytnutí lékařsky nezbytné zdravotní péče na území členských států EU je jedním ze základních práv pojištěnce českého zdravotního pojištění (upraveno Nařízením č. 1408/71 a č. 574/72 Rady). Jedná se o péči, která je pacientovi poskytnuta, aby se nemusel vracet předčasně domů. V žádném případě se nejedná o péči, za níž pacient vycestoval.

Vyšší než u nás

V současné době však probíhá jednání na půdě orgánů Evropské unie s návrhem směrnice o uplatňování práv pacientů v přeshraniční zdravotní péči.
V tomto návrhu je již upravena možnost plánovaného čerpání zdravotní péče v jiné členské zemi EU. Pokud by se podařilo uvedený návrh uvést do praxe, znamenalo by to, že by pacienti mohli cíleně vyhledávat zdravotní péči v cizích členských zemích Evropské unie. Tato výhoda by pravděpodobně v Česku nebyla příliš využívaná, protože úhrada nákladů za tuto zdravotní péči by byla pouze do výše, v jaké by byla poskytnuta v Česku. Ceny zdravotních úkonů jsou přitom u nás nižší než v západní Evropě, a proto bychom byli nuceni za tuto zdravotní péči značně doplácet.

Evropský průkaz zdravotního pojištění

K uplatnění práva na čerpání lékařsky nezbytné zdravotní péče v cizině je potřeba se prokázat plastovým Evropským průkazem zdravotního pojištění. Pojištěnci tento doklad vystavuje jeho zdravotní pojišťovna. Tento doklad je nutné předložit přímo u lékaře či v nemocnici. V EU a dalších zemích (Island, Norsko, Švýcarsko, Lichtenštejnsko a na základě zvláštní smlouvy také Chorvatsko, Makedonie, Srbsko, Černá Hora a Turecko) se však musí zdravotní péče čerpat pouze ve zdravotnických zařízeních financovaných z veřejných zdrojů. U soukromých institucí si musí každý pacient zaplatit zdravotní péči sám.

Jak platit v hotovosti?

V některých zemích EU vyžadují lékaři nejdříve platbu v hotovosti. Například ve Francii, Belgii či v Lucembursku se za ambulantní péči platí vždy nejdříve v hotovosti, což se týká i příplatku za spoluúčast. O refundaci za platbu nezbytné lékařské péče (nikoli příplatku za spoluúčast) lze potom požádat buď u místní zdravotní pojišťovny, nebo po návratu domů svou zdravotní pojišťovnu. Je samozřejmě potřeba uchovat originál dokladu o zaplacení této částky. Proplacení však nečekejte v brzkém termínu.

Vaše domácí pojišťovna si bude muset zjistit od domácí instituce, jakou částku vám má proplatit (odečítá se například míra spoluúčasti). Výhodou však je, když je částka do 1000 eur. V tomto případě můžete požádat svoji zdravotní pojišťovnu o její proplacení do výše českých tarifů a peníze dostanete podstatně rychleji. Výše spoluúčasti

Ani v Evropě však není zdravotní péče zadarmo. Evropané hradí spoluúčast, v Česku je míra spoluúčasti velmi nízká. Při čerpání zdravotní péče v členských zemích EU a smluvních zemích musíme tedy platit stejnou spoluúčast jako domácí občané. Evropané platí za stomatologické ošetření, léky, hospitalizaci, ambulantní péči, nemocniční péči či za návštěvu lékaře mnohdy vysokou spoluúčast. Liší se stát od státu.

Spoluúčast může dosahovat až stovky eur. Jenom u léků je spoluúčast často více než 50 procent ceny léků. Ve většině zemí je vysoká spoluúčast u zubaře (často v plné výši). Pobyt v nemocnici je rovněž drahý. Ve většině zemí musí pacienti hradit poplatek za pobyt, za léky i za stravu. Míra spoluúčasti ve vybraných zemích EU: Velká Británie Stomatologická prohlídka 17 liber, plomba 46 liber, léky 7 liber…

Německo Občané platí ambulanční poplatek 10 eur, za léky 10 procent z ceny (minimálně však 5 eur), u zdravotnických pomůcek 10 procent z ceny (10 eur za předpis) a za každý den pobytu v nemocnici platí 10 eur… Francie Za léky platí občané až 85 procent z ceny léčiva (záleží na druhu léku), základní hospitalizační poplatek činí 16 eur za den, lékařské ošetření 30 procent nákladů…

Co nabízí komerční cestovní pojištění navíc?

Přestože je Evropský průkaz zdravotního pojištění dobrá věc, komerční cestovní pojištění přináší podstatně větší jistotu. Myslet si, že lékařskou pomoc nebudeme potřebovat, není rozumné. Komerční cestovní pojištění totiž nabízí navíc: asistenční službu, která poskytuje klientům pobývajícím v zahraničí profesionální pomoc v češtině 24 hodin denně (při stresových situacích bez znalosti jazyka se jedná o velmi užitečnou věc), u komerčního pojištění je jedno, zda budete ošetřeni ve veřejném nebo soukromém lékařském zařízení (hledání veřejného zařízení může trvat dost dlouho – adresy jsou k dispozici v místních zdravotních pojišťovnách), spoluúčast je z komerčního pojištění také hrazena, je hrazen převoz nemocného zpět do ČR, v případě smrti převoz jeho ostatků.

Tyto čtyři základní výhody navíc jsou pro většinu klientů pádným důvodem pro uzavření komerčního pojištění. Důležité je však vědět, že každá smlouva je jiná. Je nutné si prostudovat uzavřené podmínky a smluvní ujednání, správně zvolit pojistnou dobu a limity plnění. A samozřejmě mít u sebe identifikační kartu. Kolik se za komerční cestovní pojištění platí, závisí především na délce pojištění a zvoleném pojistném limitu.

Závěrem

Záleží samozřejmě na každém, zda vycestuje do členských zemí EU a smluvních zemí jen s Evropským průkazem zdravotního pojištění, nebo s komerčním pojištěním.
Komerční pojištění by si však určitě měli uzavřít rodiny s dětmi, občané cestující do ciziny za adrenalinovými sporty a občané se zdravotními problémy. Rovněž se vyplatí uzavřít komerční pojištění pro pobyt ve vzdálenějších zemích (např. Portugalsko, Řecko či Malta) nebo zemích s vysokou mírou spoluúčasti (např. Belgie, Nizozemsko či Velká Británie).


Potřebujete se zeptat? Napište. V pravidelné rubrice Pacientských listů odpovídají specializovaní právníci na otázky, které zajímají vás, naše čtenáře. Máte-li nějaký dotaz týkající se kterékoli části našeho zdravotnictví, napište ho do redakce. Bude předán odborníkům, kteří ho prostřednictvím některého z dalších vydání Pacientských listů zodpovědí. Kontakt: Redakce Pacientských listů, Mezi Vodami 1952/9, 143 00 Praha 4, nebo frantalova@mf.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?