Jihoafrický soud přiznal muži právo zemřít s pomocí lékařů

27. 5. 2015 9:29
přidejte názor
Autor: Redakce

Jihoafrický soud vynesl přelomový rozsudek, když přiznal terminálně nemocnému muži právo na asistovanou sebevraždu.




Pretorijský Nejvyšší soud rozhodl, že pětašedesátiletý Robin Stransham-Ford, jemuž byl v roce 2013 diagnostikován zhoubný nádor prostaty, může požádat lékaře, aby mu pomohli zemřít. Soudce Hans Fabricius zdůraznil, že v takovém případě nemůže být lékař, který bude u pacientovy sebevraždy asistovat, jakkoli trestně stíhán a neměl by čelit ani disciplinárním postihům ze strany profesní organizace.

Spory o dopad rozsudku

Robin Stransham-Ford krátce po vynesení rozsudku zemřel. Podle organizace propagující v zemi právo na asistovanou sebevraždu Dignity SA, jež muži pomáhala v soudním sporu, „skonal v míru, přirozenou smrtí“. Na soud se pacient obrátil především kvůli tomu, aby svému ošetřujícímu lékaři zajistil beztrestnost v případě, že mu pomůže dobrovolně odejít ze světa.
Státní žalobce po rozhodnutí soudu uvedl, že je připraven rozsudek napadnout. Jak uvedl mluvčí Mthunzi Mhaga, rozhodnutí bylo „nebezpečným precedentem“ a mělo „velký dopad“ jak z hlediska zdravotnického, tak i právního. Hans Fabricius se však proti takovému tvrzení ohradil s tím, že se rozsudek týkal pouze Robina Stranshama-Forda a každý další podobný případ by musel být posuzován samostatně. Proti Fabriciovu rozhodnutí se ostatně postavilo i ministerstvo zdravotnictví a jihoafrická lékařská komora. Naopak Dignity SA jej označila za vítanou šanci na přiznání práva na smrt.

(Zdroj: BBC)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?