Jihomoravský kraj má portál pro evidenci volných lůžek nemocnic

24. 4. 2018 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihomoravský kraj zřídil webový portál pro evidenci volných lůžek v jihomoravských nemocnicích. Zapojilo se do něj skoro dvacet nemocnic různých zřizovatelů, řekl novinářům krajský radní pro zdravotnictví Milan Vojta (ANO).


Informace budou využívat záchranáři při přepravě pacientů. Portál má zamezit situaci z března, kdy sanitka vozila pacienta několik hodin a žádná nemocnice pro něj neměla místo. Aplikace není přístupná veřejnosti, pouze záchranářům a nemocnicím. Portál eviduje volná i obsazená lůžka jednotek intenzivní péče, standardní i následná lůžka. „Kromě devíti krajských nemocnic se zapojily obě brněnské fakultní nemocnice, dvě nemocnice zřizované magistrátem, Vojenská nemocnice i městské nemocnice v Blansku a Boskovicích,“ uvedl Vojta.

Operátoři záchranné služby tak mohou jednoduše zjistit, kde je místo a kam mohou posádku s pacientem poslat. Dříve vyznikaly situace, kdy museli místo shánět telefonováním do nemocnice a pacient musel čekat v sanitce. Většinou se to týkalo pacientů mimo ohrožení života, závažné případy vesměs končí v brněnských fakultních nemocnicích.

Podle Vojty je portál jedním z kroků, které mají zamezit situaci z března. Tehdy záchranáři vozili pacienta pět hodin a nenašli pro něj v kraji volné lůžko, takže ho museli odvézt do nemocnice mimo kraj. Dalším krokem je zřizování lůžek následné péče, která slouží pro dlouhodobě nemocné. Tím pádem se uvolní standardní lůžka.

Podle Vojty způsobil problémy i nedostatek zdravotních sester, kvůli čemuž nemocnice neprovozují všechna lůžka, která mají. Kraj proto připravuje stipendia pro studenty středních zdravotnických škol. Studenti by pobírali při studiu peníze, na oplátku by se zavázali k odsloužení určitého časového období v krajské nemocnici.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?