Každá koruna navíc půjde na platy

14. 7. 2009 10:42
přidejte názor
Autor: Redakce
Platy ve zdravotnictví měly stoupat od 1. července, realita je ale poněkud odlišná. Stále častěji se ozývají nemocnice, že na navýšení mezd zkrátka nemají prostředky a stěžují si i na neochotu pojišťoven k jednání.. „Bez navýšení úhrad bychom museli navýšit platy a mzdy na úkor péče o pacienty. To nemůžeme, garantujeme ale, že každá koruna, která přijde od zdravotních pojišťoven od 1.7. 2009 navíc, půjde na zvýšení mezd a platů,“ reagoval pro Zdraví.Euro.cz předseda Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich...


Od července mají dostat zdravotníci přidáno. Často se ale hovoří o tom, že nemocnice již nyní shánějí na toto přidání peníze. Ozývají se Vám členové, že budou mít s financemi problémy?

Budou mít s financemi problémy? To je slabý výraz. Regionální nemocnice vážné problémy s financemi již mají druhý rok. Je problém nesnížit péči o pacienty, zaplatit mzdy zdravotníkům v situaci, kdy reálné úhrady zdravotní péče od pojišťoven v roce 2008 poprvé v historii klesly. Při inflaci 6,3 % pojišťovny navýšily zálohy podle vyhlášky v akutní péči jen o 4,8 %, v následné péči dokonce jen o 2 %.

Pojišťovny poskytnutou péči v roce 2008 ještě nevyúčtovaly. Pokud uplatní neurčité a protichůdné regulace podle ministerské vyhlášky, budou muset mnohé nemocnice peníze ještě vracet.

Některé nemocnice již nyní avizují, že kvůli nedostatku peněz zřejmě ani platy zvedat nebudou. Máte takové informace?

Především je třeba říci, že nemocnice chtějí zaplatit své lékaře a sestry a pokud na to mají, činí tak i bez vládních nařízení. Vaši otázku by však bylo třeba položit zdravotním pojišťovnám. Zda zaplatí za rok 2008 alespoň tolik, kolik stála zdravotní péče pro jejich pacienty. Zda a kdy navýší úhrady o zvýšené mzdové náklady na péči o jejich pacienty. Náklady na zdravotní péči totiž ze zákona hradí zdravotní pojišťovny.

Uskutečnění avizovaného nárůstu mezd způsobí nárůst celkových nákladů nemocnic cca o 6 – 8 %. Bez úhrady těchto nákladů bychom museli navýšit platy a mzdy na úkor péče o pacienty. To nechceme a ani nemůžeme. Na druhé straně garantujeme, že každá koruna, která přijde od zdravotních pojišťoven od 1.7. 2009 navíc, půjde na zvýšení mezd a platů.

Jednáte s pojišťovnami o navýšení úhrad? Jak jednání probíhají?

AČMN spolu se Sdružením soukromých nemocnic vyzvala všechny zdravotní pojišťovny k jednání o navýšení úhrad nezbytné k navýšení platů a k navýšení záloh již od 1.7. 2009. Polovina pojišťoven navýšení úhrad cílené na navýšení mezd v podstatě odmítla, druhá polovina na společný dopis obou asociací dosud neodpověděla. VZP později uvedla v médiích, že počítá s úhradou zvýšených mzdových nákladů na péči, ale až v roce 2010. Samotným nemocnicím však nesdělila nic.

Na takovou hru nemocnice nemohou přistoupit. Mají-li garantovat nárůst platů, musí mít alespoň minimální garance od zdravotních pojišťoven. Ministerstvem deklarovaná cca 1 mld. Kč na platy nestačí. Jen pro nemocnice jde o 3 miliardy korun na druhé pololetí letošního roku. Ani to by neměl být problém za situace, kdy finanční přebytky na účtech zdravotních pojišťoven k 30.6. 2009 činily 41,3 mld. Kč.

Že však problém bude, ukazuje záměr ministerstva, na rok 2010 vydat vyhlášku s nulovým navýšením úhrad. Ani zdravotní pojišťovny v dohodovacím řízení o úhradách na rok 2010 zatím vůbec nepřistoupili na debatu o navýšení úhrad!

Někteří ředitelé nemocnic dokonce připustili, že by mohli kvůli tomuto nařízení propouštět, protože nebudou mít peníze. Domníváte se, že taková situace hrozí?

Takové informace nemáme. Je to i nepravděpodobné. Propouštět není koho. Regionální nemocnice pro nedostatek peněz nemají lékaře a sestry, které by mohly postrádat. Ale budou-li se náklady na péči nadále rychleji zvyšovat než její úhrady, může dojít k uzavírání celých oddělení a i celých nemocnic. Pak by se propouštělo a ve velkém.

Jak konkrétně to bude vypadat u Vás v nemocnici? Kolik přidáte a komu?

Určitě nemůžeme a nebudeme rozdělovat finanční prostředky, které nejsou kryty příjmy. Od zdravotních pojišťoven dostáváme zálohové platby navýšené ve srovnání s loňským rokem o 5 %, pokud tomu bude odpovídat i vyúčtování počítáme s navýšením mzdových prostředků o tuto procentní částku.

Pokud však od zdravotních pojišťoven budou platby navýšeny v souladu s citovaným nařízením vlády, všechny takto navíc získané finanční prostředky použijeme na navýšení mezd zaměstnancům.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?