Kraj chce lékaře na Karvinsko nalákat náborovými příspěvky

28. 3. 2017 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Náborovými příspěvky chce Moravskoslezský kraj řešit akutní nedostatek lékařů na Karvinsku, kam by potřeboval přilákat především další internisty.


Pro lékaře, který ve výběrovém řízení získá místo v nemocnici v Karviné-Ráji, Havířově nebo Orlové, je připraven stotisícový náborový příspěvek. Primář může získat dvojnásobek. Kraj chce nalákat i absolventy, kterým nabízí stipendium v posledních dvou letech studia, pokud poté nastoupí do některé z krajských nemocnic, řekla dnes ČTK mluvčí krajského úřadu Petra Špornová.

Z karvinské nemocnice v posledních měsících odešli dva lékaři z interny a další dvě lékařky podaly výpověď, kraj se je podle mluvčí snaží přesvědčit, aby v nemocnici zůstaly. Kraj by měl zájem také o lékaře ze zahraničí.

„Zejména lékaři z Ukrajiny mají o práci u nás zájem. Jsem přesvědčen o tom, že se podaří situaci v Karviné-Ráji stabilizovat, věřím, že nové zaměstnance získáme i díky náborovému příspěvku a kampani mezi studenty medicíny. V žádném případě však nehrozí, že by lůžková interna v nemocnici v Karviné-Ráji musela být uzavřena, stejně jako nejsou pravdivé fámy kolující na sociálních sítích o tom, že plánujeme uzavření interní stanice v nemocnici v Orlové,“ řekl náměstek hejtmana Martin Gebauer (ANO).

Dodal, že kraj si z Orlové pouze dočasně vypůjčí jednoho lékaře na karvinskou internu. „Výhledově naopak uvažujeme o tom, že v Orlové internu o jednu stanici ještě rozšíříme,“ uvedl náměstek Gebauer.

Podle něj je nedostatek lékařů problém celého Česka, Karvinsko je ale výjimečné v tom, že v pěti větších městech nedaleko od sebe je šest nemocnic. Dalších šest, včetně fakultní, pak v dosahu 30 kilometrů od Karviné. Náměstek chce do konce roku připravit novou koncepci zdravotnictví, protože nynější je podle něj stará 12 let.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?