Krajská nemocnice Liberec zakončí rok se ziskem zhruba 70 mil. Kč

29. 12. 2017 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Hospodaření Krajské nemocnice Liberec skončí podle předběžných odhadů v letošním roce ziskem kolem 70 milionů korun. Díky tomu si největší zdravotnické zařízení v Libereckém kraji může dovolit zvýšit v příštím roce mzdy svých pracovníků o deset procent.


Pro sestry to znamená další růst o 2500 až 3500 korun měsíčně. Navíc o deset procent poroste také odměna za přesčasovou práci, která zejména u lékařů tvoří významnou část mzdy, řekl generální ředitel nemocnice Luděk Nečesaný, který na Silvestra ve své funkci končí.

Krajská nemocnice Liberec je akciovou společností, kde je největším vlastníkem Liberecký kraj a menšinové podíly drží města Liberec a Turnov. Slouží nejen 440.000 obyvatelům kraje, ale traumatologie či neurochirurgie ošetřují pacienty z celé země. Od 1. ledna 2014 se nemocnice sloučila s Panochovou nemocnicí Turnov. Vzniklo tak zdravotnické zařízení s 1126 lůžky, které zaměstnává zhruba 2500 lidí. Loni hospodařila nemocnice s třímiliardovým obratem a hospodaření skončilo čtrnáctimilionovým ziskem.

„Za rok 2017 jsme dosáhli zhruba sedmdesátimilionového zisku. Na konci roku zůstane na účtu nemocnice po uhrazení všech závazků přibližně 150 milionů, což jsou prostředky nutné na zaplacení nákladů na projekty z EU, které bude nemocnice v roce 2018 realizovat v celkové částce 200 milionů, a rovněž chystá opět vlastní investice ve výši zhruba 130 milionů,“ řekl Nečesaný. Už letos nemocnice podle něj investovala do svého rozvoje a modernizace z vlastních zdrojů kolem 130 milionů korun.

Hospodaření nemocnice je výrazně ziskové navzdory tomu, že i letos výrazně zvyšovala mzdy. V letošním roce dosáhly podle Nečesaného průměrné mzdy sester v Liberecké nemocnici 37.000 korun a průměrné mzdy lékařů 84.000 korun měsíčně. „Jsem přesvědčen, že ve vynikající kondici zůstane naše zdravotnické zařízení i v dalších letech. Nové vedení v čele s Richardem Lukášem je toho zárukou,“ dodal končící ředitel liberecké nemocnice.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?