Kvůli pneumokokovému onemocnění loni v Moravskoslezském kraji zemřelo devět lidí

6. 6. 2018 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
V Moravskoslezském kraji loni onemocnělo invazivním pneumokokovým onemocněním 41 lidí, devět z nich zemřelo. Je to podobný počet jako v roce 2016, kdy to bylo 44 lidí a deset z nich zemřelo. Vyplývá to z údajů krajské hygienické stanice.


Pneumokok způsobuje například zápal plic, meningitidu, otravu krve nebo záněty středního ucha. Onemocnění pneumokokem je nebezpečné hlavně pro děti do dvou let a seniory. Riziko lze snížit očkováním, řekla za Českou pneumologickou a ftizeologickou společnost Mahulena Poliaková.

„Pneumonie neboli zápal plic je jedno z nejzávažnějších respiračních onemocnění, které v ČR ročně postihne více než 100.0000 obyvatel, z nichž mnoho nemoci podlehne. Jedním z nejčastějších původců je Streptococcus pneumoniae. Pro předcházení je velice důležitá prevence a v neposlední řadě i očkování především u rizikových skupin,“ řekl primář plicního oddělení Vítkovické nemocnice a krajský koordinátor České pneumologické a ftizeologické společnosti Jaromír Roubec.

Zvýšené riziko onemocnění invazivním pneumokokovým onemocněním hrozí lidem trpícím jiným chronickým onemocněním, jako je cukrovka, astma či nemoci srdce. Pneumokokový zápal plic pro ně bývá život ohrožujícím stavem. Podle odborníků je přitom povědomí o závažnosti zápalu plic v České republice relativně nízké a jen málokdo se obává rizika onemocnění. Bakterie ale mohou proniknout i do dalších částí těla a způsobit závažnou infekci. Při vstupu pneumokoka do mozkových obalů může vzniknout meningitida. Dětem pneumokoky způsobují také zánět středního ucha.

Inkubační doba mezi vniknutím bakterie do těla a prvními příznaky pneumokokového onemocnění je jeden až tři dny. Má prudký začátek s vysokou horečkou, kašlem, bolestí na hrudi a dušností. Největší výskyt onemocnění je v zimě. Nakazit se je možné od člověka s pneumokokovou infekcí nebo od přenašeče.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?