Laboratorní markery malnutrice, biochemické monitorování nemocného s umělou výživou

28. 1. 2015 12:59
přidejte názor
Autor: Redakce

Pro úspěšnou léčbu malnutrice je zásadní její včasná diagnostika. K té používáme jednak nutriční screening a současně objektivní hodnocení výživy (assessment), jehož součástí je vedle antropometrických a anamnestických údajů i laboratorní vyšetření. Tato stať je zaměřena na biochemický monitoring. V současné době se připravují nová guidelines ESPEN, kde je diskutován hlavně výběr parametrů pro diagnostiku malnutrice. Laboratorní markery, dříve běžně zařazované do hodnoticích schémat, jsou nyní posuzovány jako méně specifické. Přesto jsou v textu uvedeny pro jejich častou indikaci i s vysvětlujícím kontextem. Malnutrice je stále diskutovanějším problémem nejen mezi nutricionisty, ale napříč mnoha lékařskými obory. Odhaduje se, že se vyskytuje až u 70 % hospitalizovaných pacientů, část jich v malnutrici již přichází, část se stane malnutričními během hospitalizace. Konkrétní počty závisí vždy na použitém skórovacím systému. Nejhorší situace je na jednotkách intenzivní péče, na onkologických a geriatrických odděleních. Kritéria malnutrice Albumin je nejvíce zastoupený plasmatický protein s významnými vlastnostmi (vazebný protein osmoticky aktivní, působí antioxidačně i jako pufr). Jeho snížená plasmatická hladina pod 30 g/l byla v minulosti asi nejfrekventovanějším markerem malnutrice. A to jak samostatná hodnota, tak jako součást prognostických indexů (PINI) (Y. Carpentier, 1985), kde je hodnocena jeho koncentrace v kontextu s markery zánětu, dále test nutričního r



  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?