Léčbu neplodnosti komplikuje pozdní vyhledání lékařské pomoci

30. 11. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Léčbu neplodnosti komplikuje především pozdní vyhledání lékařské pomoci, varují lékaři. Ideální podle nich je zahájit léčbu do 33 let věku.


Pro ženu je po 35. roce už poměrně pozdě a kolem čtyřicátého roku je plodných nanejvýš pět procent žen, sdělila ČTK ředitelka specializované reprodukční kliniky Repromeda Kateřina Veselá. Každý rok navíc podle ní komplikuje léčbu a řešení problému.

„Faktorů ovlivňujících plodnost je řada, od neprůchodnosti vejcovodů, nefunkčnosti vaječníků, endometriózy či imunologických onemocnění u ženy a poruchy tvorby spermií a jejich vlastností u muže,“ řekla a připomněla, že sama neplodnost díky pokročilým lékařským technologiím nemusí představovat neřešitelný problém. Jen je nutno přijít včas.

Lékařka se setkává s tím, že lidé s léčbou dlouho váhají. Spoléhají na to, že se početí nakonec podaří přirozenou cestou a váhají s vyhledáním odborníků i několik let. „Ono to opravdu jednoduché není. Podstatné je, aby páry zahájily léčbu včas, hranice je zhruba do věku 33 let,“ zdůraznila.

Zhruba tři až pět procent žen si sice zachovává plodnost i po čtyřicítce, zpravidla jsou to spíše ty, které už těhotenství mají za sebou, nikoli prvorodičky. S vyšším věkem také stoupá riziko genetických poruch.

Za negativním trendem zvyšování průměrného věku prvního porodu stojí podle odborníků řada faktorů. Páry se obávají, zda finančně zvládnou mateřskou dovolenou, kdy příjmy rodiny klesnou. Odborníci párům doporučují, aby si vybudovaly finanční zázemí dřív, než přivedou dítě na svět.

Stále častěji je také příčinou oddalování těhotenství kariéra. Pro ženy, které se úspěšně uplatnily ve svém oboru, představuje mateřská dovolená a mateřství zbrzdění kariérního růstu.

Všechny tyto faktory vedou podle Veselé k alarmujícím statistikám. Ještě před dvěma desítkami let byl průměrný věk rodiček v Česku 25 let, na přelomu tisíciletí 27 let a v současnosti se blíží třicítce. „Pro ženu je ideálním obdobím pro otěhotnění věk mezi 25 až 28 lety. Těm, které v tomto věku potomka ještě mít nechtějí a rády by se věnovaly kariéře a cestovaly, bych doporučila metodu tzv. social freezing,“ řekla lékařka.

Metoda umožní dát si preventivně zmrazit pohlavní buňky, aby se mohly třeba po letech, kdy žena zatouží po miminku a její stávající vajíčka už nejsou kvalitní, použít k úspěšnému dosažení cíle.

Asistovanou reprodukcí se v ČR rodí čtyři procenta dětí. O páry pečují odborníci ve 40 centrech. Zdravotní pojišťovny hradí neplodným párům čtyři léčebné cykly při zavedení jednoho embrya. Podle odborných doporučení se omezují počty vícečetných těhotenství, která jsou riziková pro ženu i plod.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?