Lékařská komora podporuje úterní protest části lékařů

9. 10. 2017 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékařská komora podporuje úterní protest praktických lékařů, specialistů a zubařů, informovala o tom v tiskové zprávě.


Části lékařů vadí povinnost předepisovat recepty jen elektronicky a chystaná evidence tržeb. Protestují také proti tomu, že úhrady jejich práce ze strany zdravotních pojišťoven mají příští rok stagnovat. Vadí jim, že ministerstvo přidává hlavně nemocnicím.

„ČLK podporuje zvýšení platů lékařů a zdravotních sester pracujících v nemocnicích, ale nemůže souhlasit s tím, aby veškeré zvyšování úhrad zdravotních služeb směřovalo pouze do nemocnic,“ uvedla komora.

Úhradová vyhláška, jejíž definitivní podobu musí ministerstvo zdravotnictví předložit do konce října, stanoví částky, která pojišťovny musí lékařům za jednotlivé úkony zaplatit. V návrhu, který resort poslal do připomínkového řízení, mají specialisté plánovaný nárůst o 2,1 miliardy korun, praktici budou mít úhrady na úrovni letošních. Do nemocnic by mělo jít o devět miliard víc, musí z nich pokrýt i vládou schválený plošný růst platů. Celkové příjmy veřejného zdravotního pojištění by měly být v roce 2018 zhruba 289 miliard korun. Oproti letošnímu roku to bude nárůst asi o 15 miliard.

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) růst zejména u nemocnic už dříve zdůvodňoval tím, že poskytují péči 365 dní v roce a 24 hodin denně. U praktických lékařů by si nárůst dokázal představit u těch, kteří prodlouží svoji ordinační dobu. Praktici ale oponují tím, že ministr je bývalým ředitelem velké nemocnice, kam se po volbách plánuje vrátit.

Ambulantní péče podle není schopna konkurovat mzdám lékařů a sester v nemocnicích. Plat praktického lékaře ve státním zdravotnickém zařízení byl loni průměrně 55.385 korun. Soukromník měl podle sdružení o 28 procent méně. Specializované zdravotní sestry braly 36.764 korun, bez specializace 32.478 korun. Mzda sester v nestátním sektoru byla u specializovaných oborů v průměru 30.590 korun, bez specializace 22.847 korun. Lékaři specialisté měli v průměru 49.639 korun.

Komora protestující podporuje také v tom, že lékaře zatěžuje zbytečná administrativa. „Komora protestuje proti násilné a špatně připravené elektronizaci zdravotnictví jakou jsou například povinné eRecepty, která nepřináší žádný prospěch pacientům ani lékařům, které naopak zatěžuje zvyšujícími se náklady,“ uvádí dále komora v prohlášení.

Povinnost předepisovat léky přes internet platí pro všechny lékaře od začátku příštího roku. Podle lékařů ale systém není připravený a měl by zůstat dobrovolný jako dosud. Většina lékařů předepisuje léky přes specializovaný počítačový program, podle odhadů ale asi pět až sedm procent s internetem vůbec nepracuje. Podle sdružení praktických lékařů jich asi stovka, zejména starších a ve venkovských oblastech, plánuje zavřít ordinace. Odhadují, že by se to mohlo dotknout až 200.000 pacientů.

Protestovat bude v úterý asi 10.000 lékařů. Ordinace zůstanou otevřené, na rukávech budou mít černé pásky. Desítky lékařů podle pořadatelů přijedou do Žlebů na Čáslavsku, kde končí jediná ordinace praktického lékaře, na symbolický pohřeb s rakví a hudebním doprovodem.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?