Lékový ústav vyhlíží peníze čínských firem

8. 4. 2016 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Státní ústav pro kontrolu léčiv loni na dvou workshopech radil Číňanům, jak si nechat v Česku zaregistrovat léčiva, a dostat je tak na celý evropský trh. Radil ale zdarma.


„SÚKL dodržuje svou regulační roli a je toho názoru, že partnerské organizace z regulační oblasti nemusí platit účastnické poplatky,“ uvedla mluvčí SÚKL Lucie Šustková s tím, že na workshopech nebyly komerční firmy.

Právě příjmy však byly jedním z důvodů, proč ústav začal s Čínou spolupracovat. „Je mi ctí dovézt registrační poplatky čínských firem do Česka,“ řekl v listopadu 2014 deníku E15 ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta. Lékový ústav však věří, že peníze přijdou na podzim, kdy začne radit přímo komerčním výrobcům. A od nich už, na rozdíl od státních agentur, vybírat poplatky bude.

Potvrzuje se značný zájem čínských firem o registrace léků. Za každý, který v Česku projde procedurou nutnou ke vstupu na evropský trh, získá ústav 100 až 250 tisíc korun. SÚKL přitom díky tomu dlouhodobě hospodaří s přebytkem, loni si z něj vláda vytáhla do rozpočtu 1,7 miliardy korun.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček nedávno SÚKL chválil, že s Čínou aktivně komunikuje.
Aby lék získal registraci v Česku, musí splnit náročné požadavky na kvalitu, bezpečnost a účinnost.
Firma také musí mít zastoupení v Evropské unii. Čínské farmaceutické firmy vyrábějí většinou levnější kopie originálních přípravků.

Šustková uvádí, že některé čínské firmy už prošly nebo procházejí evropskou registrací léku v Nizozemsku či Velké Británii. Že by u nás lékovou registraci získaly přípravky tradiční medicíny, nepřichází podle SÚKL v úvahu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?