Liberecká nemocnice je v zisku, profitovat budou i zaměstnanci

4. 1. 2016 10:23
přidejte názor
Autor: Redakce

Krajské nemocnice Liberec (KNL), která je v současnosti spojena s turnovskou nemocnicí, je za období od ledna do října letošního roku v zisku 114 milionů korun. Vedení chystá odměny. Současně také řeší spor o poskytování péče v regionu.




„Liberecká nemocnice je v zisku 100 milionů korun, hospodaření turnovské nemocnice vykazuje zisk 14 milionů. Ziskového hospodaření jsme dosáhli i přesto, že jsme v letošním roce navýšili mzdy o 8 procent oproti roku 2014,“ uvedl generální ředitel a předseda představenstva KNL Luděk Nečesaný. Představenstvo nemocnice proto rozhodlo o rozdělení 42 milionů korun ze zisku na odměny zaměstnanců, které byly součástí listopadové výplaty. Celkově vzrostly mzdy zaměstnanců oproti roku 2013 o 15 %.

Stamilionové investice

Nemocnice také investovala několik set milionů korun do nového přístrojového vybavení a renovace budov. Například na radiologickém oddělení obměnila čtyři zobrazovací zařízení. „Vzhledem k tomu, že radiodiagnostické oddělení disponuje celkem 4 stacionárními skiagrafickými přístroji, byla technologie obnovena ze 75 procent. Čtvrtý stacionární přístroj má nemocnice od roku 2009,“ uvedl primář radiodiagnostického oddělení Ladislav Endrych. Nové rentgeny byly do KNL pořízeny z Integrovaného operačního programu Evropské unie za 23 milionů korun. „V letošním roce KNL investovala do přístrojového vybavení celkem 248 milionů korun a nakoupila 170 přístrojových kompletů,“ doplnil Luděk Nečesaný.

Liberec odmítá osočování z politikaření

KNL také v současné době přebírá péči o pacienty lůžkových interních oddělení, která jsou v nemocnicích ve Frýdlantu a v Semilech transformována na lůžka následné péče. Výhodnost tohoto solidárně se jevícího modelu má být teprve vyhodnocena. Vedení nemocnice Liberec bylo mezitím nařknuto z toho, že chce získat vliv nad celou frýdlantskou nemocnicí (vlastní ji společnost Euroclinicum) a tím i další peníze do svého rozpočtu. Objevily se hlasy, že záměrem může být snaha pomoci současnému hejtmanovi Libereckého kraje Martinu Půtovi zviditelnit se rok před volbami. Tuto domněnku vyslovil i bývalý ministerský náměstek Ivo Hartman, který obvinil vedení nemocnice Liberec z politikaření. KNL se však ústy své mluvčí Lucie Maděrové ohradila. „Je s podivem, že právě vedení frýdlantské nemocnice bagatelizuje současnou situaci a na webových stránkách nemocnice slovy pana Ivo Hartmanna osočuje Liberecký kraj a Krajskou nemocnici Liberec z politizování této situace. Krajská nemocnice Liberec, potažmo její akcionáři, se pouze snaží vyřešit situaci vyvolanou soukromým subjektem působícím ve zdravotnictví, společností Euroclinicum, která neumí vyřešit problém se zajištěním odborných lékařů a přenáší tak politickou i odbornou zodpovědnost na někoho jiného,“ prohlásila mluvčí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?