Luhačovická konference bude řešit mimořádné situace se zraněnými

8. 6. 2017 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Mimořádné situace s vysokým počtem zraněných, následky teroristických útoků či možné řešení výskytu vysoce nebezpečných nákaz budou řešit odborníci na luhačovické konferenci Medicína katastrof.


Konference se uskuteční 20. rokem, konat se bude 13.až 15. června. Je ojedinělá v Česku i ve světovém měřítku, každý rok reaguje na aktuální témata, řekl novinářům Pavel Kostka, ředitel společnosti EGO Zlín, která vyrábí komplexní systém biologické ochrany, logistické a dekontaminační systémy a prostředky pro urgentní medicínu či dlouhodobou péči. Společnost je spolu s Fakultou logistiky a krizového řízení Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně pořadatelem konference.

„V dnešní době v celé Evropě dramaticky vzrůstá hrozba terorismu. Riziko vzniku mimořádné události útoku sebevražedného jednotlivce nebo koordinovaného útoku více jednotlivců s cílem zaútočit na takzvané měkké cíle a usmrtit nebo zranit co největší množství občanů tak logicky vzrůstá i v naší zemi,“ uvedl Kostka. Odborníci podle něj musí být připraveni na různé varianty útoku, například i s využitím chemických látek. „Nemusí to být zrovna chemické látky zařazené mezi takzvané bojové látky, ale mohou použít chemické látky, které jsou relativně lehce dostupné, jako amoniak, chlorovodík, chlór, oxid dusičitý, agrochemikálie a další,“ řekl Kostka.

Při událostech podle něj velmi záleží na organizaci záchranných složek, na konferenci se proto budou řešit například kompetence jednotlivých složek integrovaného záchranného systému (IZS), jejich vybavení, také ošetření, ochrana a transport zraněných, ochranné pomůcky pro zraněné či způsoby dekontaminace zraněných.

Jednou z otázek budou i možnosti urgentních příjmů nemocnic při vysokém počtu zraněných a jejich následná hospitalizace. „Z realizovaných teroristických akcí je běžný počet zraněných více než 200 osob a urgentní příjmy mají problémy s běžným provozem, kdy dojde k závažnější havárii například autobusu,“ řekl Kostka. EGO Zlín na konferenci představí nafukovací halu, která by v mimořádných situacích mohla sloužit jako předsunutý urgentní příjem u nemocnic nebo být přímo na místě události.

Konference se zúčastní přes 150 odborníků ze zdravotnictví či armády, českých i slovenských ministerstev a Světové zdravotnické organizace, hasiči, policisté. Více než 70 účastníků přijede ze zahraničí, například z Brazílie, Ruska, Číny, Pákistánu, Francie či Itálie. Na konferenci nebudou chybět ukázky různých zásahů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?