Masáže zad

29. 3. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud patříte mezi šťastlivce, kteří neznají bolest zad, potom je vám co závidět. Záda méně či více bolí prakticky každého člověka. Vinu na tom má nedostatek pohybu, dlouhé a nesprávné sezení a mnoho dalšího. Masáž zad je jednou z možností, jak bolavým zádům pomoci.


ilustrační foto

Možná to bude znít málo uvěřitelně, ale právě záda jsou oblastí, kde se často projevují obtíže. Dokládají to i statistiky, které tvrdí, že se zády stůněme častěji než kvůli všem dalším částem těla dohromady. A právě záda jsou díky velké ploše a uskupení svalů ideální jak pro široké relaxační pohyby maséra, tak pro cílené speciální hmaty školeného fyzioterapeuta.

Při menších problémech nebo při únavě poskytne úlevu relaxační masáž. Mezi základní hmaty patří takzvaná enfleuráž, kdy masér sedí, klečí nebo stojí u hlavy masírovaného. Položí dlaně na jeho záda u lopatek s palci poblíž páteře (nikoli na ní!), postupně se naklání dopředu a pomalými dlouhými tahy a stejnoměrným tlakem rukou „klouže“ po zádech masírovaného dolů. Stejným způsobem postupuje podél zad zdola nahoru k ramenům. Dále masér postupuje krouživými pohyby postupně po obou stranách zad nahoru a dolů, používá mačkání a hnětení, tzv. štiplavé hmaty a po celé délce zad mačká svaly proti páteři.

Napětí a píchání v páteři se hodně často projeví v její spodní – bederní části. Příčinou je obvykle špatné držení těla, dlouhé stání nebo sezení, ale především nesprávné nošení a zvedání těžkých tašek a jiných břemen. Prevencí bolestí tohoto typu nebo zhoršení stavu bederní páteře může být pravidelná masáž. Jejím základem je správně aplikovaný tlak a krouživé pohyby palci na spodní straně zad, protažení a uvolnění svalů v této části páteře. Připomínáme, že se vždy masírují svaly kolem páteře, nikoli páteř jako taková.

Reflexní masáž

Při reflexní masáži se mechanicky působí na výrazně bolestivé zóny lidského těla, které doprovází onemocnění vnitřních orgánů. Používá se soubor speciálních technik a hmatů, které volí fyzioterapeut podle aktuálního stavu pacienta. Tento typ masáže, na rozdíl od klasické, využívá především působení na nervová vlákna jednotlivých vzájemně propojených orgánů a tkání. Je vhodná při některých funkčních, degenerativních i chronických onemocněních páteře a dalších orgánů. Obvykle se masíruje „nasucho“, bez použití mastí a olejů, hmaty jsou prováděny v pomalém tempu a každý z nich je zaměřen na některou z tělesných struktur – na kůži, na podkožní vazivo, na vazivové obaly svalů (fascie), na svaly a na vazivové blány pokrývající povrch kostí (periost).

„Zdravý sval je volný, vláčný, ale s určitým tonusem,“ vysvětluje Hana Žaloudková, fyzioterapeutka s praxí na pražském Karlově náměstí číslo 2. „Vyhledávám bolestivá místa, bolestí reflexivně stažené oblasti a uzlíky (myogelózy), které masáží postupně odstraním. Tento proces má své místo až po odstranění případných akutních stavů nemoci.“ Jaký je rozdíl mezi klasickou a reflexní masáží? „Klasická masáž je víc povrchová, hmaty jsou daleko rychlejší a vibrační, jde především o prokrvení podkoží a svalů. Reflexní masáž je zacílená víc do hloubky, ovlivňuje i dráhy vnitřních orgánů a dává je do souladu. Po odeznění akutních problémů se řídím aktuálním stavem pacienta a především výsledky jeho lékařského vyšetření. Na mé pracoviště přicházejí lidé s problémy, jimž klasické a regenerační typy masáží nepomáhají. I při reflexní masáži používám malé množství lehoučkého nemastného olejíčku, protože je to pacientům příjemnější.“

Další druhy masáží zad

I při letmém nahlédnutí na internet najdete nabídky na různé typy masáží, které slibují ulevit od bolestí zad. Například ájurvédské, spinal touch, thajské a další. Vždy je vhodné poradit se s lékařem nebo zkušeným fyzioterapeutem a společně s ním posoudit, jaké masáže jsou vhodné právě pro vaše záda.

Poraďte se s lékařem

Před každou větší masáží se raději zeptejte lékaře, zda je pro vás vhodná. Pokud máte dobrého fyzioterapeuta, bude umět zbavit vás bolesti a naučí vás různé protahovací cviky. Velmi opatrní by však měli být pacienti s onemocněním srdce, s epilepsií, těžší formou astmatu apod., a raději se předem poraďte se svým ošetřujícím lékařem. S návštěvou lékaře rozhodně neváhejte, pokud se náhle objeví intenzivní bolest, která může i vystřelovat do nohy ke kolenu nebo až k chodidlu, anebo ji doprovází horečka, bolest na hrudníku, poruchy dýchání či močení.

Prevence bolestí zad

Kromě masáží, které jsou příjemné a užitečné pro prevenci bolestí a problémů se zády, existuje několik pravidel, která se vyplatí dodržovat už od mládí: nenosit vysoké podpatky a sportovní tenisky každý den, správně sedět, správně nosit tašky a zvedat břemena, často cvičit a pamatovat na dostatek vápníku ve stravě.


O autorovi| Připravila: Jana Hrabáková

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?