Ministerstvo chce zefektivnit využívání zdravotnické techniky

22. 4. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví podepsalo se zdravotními pojišťovnami memorandum k úsporným opatřením při pořizování nákladných přístrojových zdravotnických prostředků. Pro využívání nákladné techniky ve zdravotnictví bude v budoucnu klíčové stanovisko tzv. přístrojové komise, v níž budou i zástupci široké zdravotnické veřejnosti.


Komise pro posuzování rozmístění přístrojových zdravotnických prostředků, jak zní celý název nově zřízeného útvaru, má sloužit jako jedno z opatření pro zvýšení efektivity a transparentnosti ve zdravotnictví, jejíž nevalnou úroveň v posledních dnech opakovaně zmínil ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Memorandum ministerstva zdravotnictví, Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR (VZP) a Svazu zdravotních pojišťoven ČR (SZP) je současně závazkem těchto tří institucí, že budou postupovat v souladu s doporučeními přístrojové komise. Jejím úkolem bude posuzovat účelnost pořízení přístrojových zdravotnických prostředků ve vztahu k potřebě jejich dostupnosti v rámci České republiky a při zohlednění jejich efektivního vytížení.

Stejná pravidla pro všechny

Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka se komise nebude zaměřovat pouze na nákupy přístrojové techniky v přímo řízených zdravotnických zařízeních – doporučení komise budou mít klíčový dopad na všechny typy zařízení, jež budou chtít pořizovat nákladnou zdravotnickou techniku. Primárně se totiž budou řešit úhrady za tuto techniku, nikoli pouze cena pořízení přístroje. „Bez ohledu na to, komu ta která nemocnice patří, bude komise řešit, aby úhrady této techniky ze zdravotního pojištění probíhaly až na základě konsenzu a doporučení komise. To znamená, že zdravotní pojišťovny se zavazují, že nebudou platit žádnou přístrojovou techniku, již bude řešit tato komise a kterou by nedoporučila,“ upřesnil její smysl ministr Němeček.

Podle ředitele VZP Zdeňka Kabátka zdravotnictví stále potřebuje upřesňovat pravidla úhrad, která nejen že zvyšují transparentnost zdravotnictví, ale jsou i základním předpokladem efektivního využívání finančních prostředků z veřejného zdravotního pojištění. „Já myslím, že tento krok směřuje k další precizaci pravidel systému úhrad veřejného zdravotního pojištění. Pokud budou tato pravidla dodržována, bude to znamenat velký přínos. Jsem také rád, že jsme se k nim zavázali společně s kolegy z oborových zdravotních pojišťoven. Pokud má totiž systém jasná pravidla a jasné procesy, vykazuje mnohem větší transparentnost a efektivitu, než když tomu tak není,“ konstatoval ředitel Kabátek před podpisem memoranda.

Staré, dobré časy

Podle prezidenta SZP Jaromíra Gajdáčka se pojišťovny kvůli drahým přístrojům často dostávaly pod tlak zdravotnických zařízení, což by se díky zřízení komise mělo změnit. „Zaměstnanecké pojišťovny tuto iniciativu vítají. Nechceme být pod tlakem jako v minulosti, kdy nějaké zařízení koupí drahý přístroj – například za přispění Evropské unie – a teprve poté začne vyjednávat se zdravotní pojišťovnou úhrady. Chceme, aby pacienti dostali péči, která je pro ně důležitá a nezbytná, ale je třeba, aby to mělo nějaká pravidla. Je nutné respektovat regionální rozložení, musíme mít dopředu jasno v tom, co budeme v následujícím roce hradit. Jinak bychom nebyli schopni řádně připravit zdravotně pojistné plány,“ upozornil Jaromír Gajdáček.

Ministr zdravotnictví připomněl, že podobná komise tu již dříve fungovala a zrušil ji až ministr Tomáš Julínek, který se prý domníval, že by tuto činnost měly vykonávat pouze zdravotní pojišťovny. Podle Svatopluka Němečka je komise přínosem nejen pro pojišťovny, ale díky jejímu předpokládanému složení také pro širokou zdravotnickou veřejnost. „Navazujeme na něco, co tu už kdysi bylo. Komise by měla zahrnovat nejenom zástupce ministerstva, Všeobecné zdravotní pojišťovny a Svazu zdravotních pojišťoven, ale i odborných společností podle oborové příslušnosti, České lékařské komory, odborů a krajů. Široká zdravotnická veřejnost tak bude v této komisi zastoupena a bude mít nejen možnost kontroly, ale i svůj podíl na rozhodování,“ naznačil ministr.

Zatím jen těžká technika

Ministerstvo podle slov svého šéfa nechce v rámci přístrojová komise řešit „každý ultrasonograf“ – komise by se měla zabývat podobně jako v minulosti pouze „těžkou zdravotnickou technikou“. „Otázkou, jaké přístroje bude komise řešit, se budeme zabývat na některém z jejich prvních zasedání. Předpokládám však, že nevymyslíme nic nového a spíše navážeme na to, co už tady bylo. Definice přístrojové komise ještě před panem ministrem Julínkem zahrnovala takzvanou těžkou zdravotnickou techniku – to znamená magnetické rezonance, CT, lineární urychlovače a angiografické komplety. Pokud budou mít členové komise pocit, že by tam měla být zahrnuta další technika, určitě se tomu nebudeme bránit. Ale skutečně jde o to, aby to byla pouze ta nejnákladnější technika,“ upřesnil Svatopluk Němeček.

Zřízení přístrojové komise evokuje ministerstvem dlouho slibovanou a zatím nerealizovanou implementaci HTA (health technology assessment), tedy systému hodnocení zdravotnických technologií. Přestože resort stále nedisponuje tímto nástrojem, přístrojová komise podle ministra zdravotnictví bude při posuzování nákladné techniky vycházet alespoň z jeho principů. „Na ministerstvu se i v minulém období pracovalo na metodice HTA a ve statutu této komise je i informace o tom, že analýzy na základě metodiky HTA budou jedním z podkladových materiálů při rozhodování této komise,“ uvedl Svatopluk Němeček.

Zároveň se podle něj dostává na pořad dne také otázka efektivity a ocenění ostatních zdravotnických prostředků či léků. „Tato komise se sice bude zabývat pouze zdravotnickými přístroji, ale zdravotnické prostředky a léky se také postupně dostávají na pořad dne. V případě léků budeme spolupracovat se Státním ústavem pro kontrolu léčiv a zřejmě vytvoříme podobné pracovní skupiny, jako je přístrojová komise,“ slíbil ministr zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?