Ministerstvo se zavázalo dát krajům peníze na mzdy zdravotníků

12. 10. 2017 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví se zavázalo zapracovat do úhradové vyhlášky pro příští rok slíbený desetiprocentní růst tarifních platů a mezd zdravotníků.


Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) včera podepsal memorandum s Asociací krajů reprezentovanou její předsedkyní Janou Vildumetzovou (ANO). Navýšení mezd ve veřejné sféře schválila vláda letos v září. Úhradová vyhláška zatím nemá definitivní podobu, zveřejněná musí být do 31. října. Podobně se asociace dohodla i s ministerstvem práce a sociálních věcí, které na růst příjmů v sociálních službách poskytne ze svého rozpočtu 823 milionů korun.

Kraje se podle Vildumetzové obávají, že by se mohla opakovat letošní situace, kdy peníze na růst platů v nemocnicích dostali až v březnu. „Minulý rok se kraje potýkaly s tím, že sice se memorandum podepsalo, ale poté dostatek finančních zdrojů kraje neobdržely. A k desetiprocentnímu navýšení v krajských nemocnicích došlo až od března,“ uvedla předsedkyně asociace a hejtmanka Karlovarského kraje.

„Memorandum říká jednu věc - navýšení platů o deset procent bude realizováno a bude na něj dost peněz. Ministerstvo zdravotnictví se v něm zavazuje, že na něj bude bude dost peněz v úhradové vyhlášce a zároveň, že všem sestrám u lůžka zůstanou ty 2000 korun navíc,“ řekl ministr Ludvík.

Zdravotní sestry pracující ve třísměnném provozu dostaly přidáno od července. Kraje kritizovaly, že se k nim peníze nedostaly včas. Musely vypsat dotační program, kam se jejich zdravotnická zařízení o peníze hlásila.

Úhradová vyhláška, která spolu s bodovým ohodnocením jednotlivých zdravotnických výkonů stanovuje, kolik za který úkon zdravotní pojišťovna zaplatí, je v současné době v připomínkovém řízení. Její zveřejněný návrh počítá s rozdělením 289 miliard korun, což je asi o 15 miliard víc než v letošním roce. Z nich přes devět miliard půjde právě do nemocnic. To ale kritizují lékárny nebo praktičtí lékaři, kterým ministerstvo přidat neplánuje. Praktici kvůli tomu na středu 18. října plánují protest, třetina nechá ordinace zavřené.

Vláda přidávala zdravotníkům a sociálním pracovníkům opakovaně. Zdravotníci dostali v letech 2015 a 2016 o pět procent víc, letos o deset procent a pro rok 2018 je schválen také desetiprocentní růst tarifů, které tvoří u lékařů specialistů asi 55 procent výdělku, u sester asi 65 procent. K tomu mají osobní ohodnocení nebo příplatky za přesčasy.

Průměrný výdělek zahrnuje tarif i všechny odměny, náhrady a příplatky, které představují velkou část hrubého platu. Průměrný hrubý plat sester je podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky necelých 28.500 Kč. Ve státní nemocnici měly sestry průměrně 30.866 korun, v nestátní 25.434 Kč.

Průměrný plat lékaře specialisty ve státních zdravotnických zařízeních byl podle statistik ministerstva práce a sociálních věcí loni 71.199 korun. Mzda specialisty v soukromém zařízení je v průměru 49.639 Kč.

V sociálních službách přidalo MPSV na platy a mzdy v roce 2014 navíc 335 milionů korun, roce 2015 o 720 milionů, v roce 2016 o 620 milionů a letos o 1,16 miliardy. Kraje, odbory a poskytovatelé péče na nízké výdělky v sociálních službách stěžují dlouhodobě. Pracovníky, kteří by se starali o seniory a postižené, se tak zařízením nedaří najít a udržet. Polovina pečovatelek a pečovatelů, které platily kraje a obce, si loni měsíčně se všemi příplatky a odměnami nevydělala ani 18.821 korun hrubého. V neziskových či soukromých zařízeních polovina pečujících měla méně než 17.070 korun hrubého.

Průměrný plat ve státní sféře loni činil 29.501 korun, průměrná mzda zaměstnanců v soukromém sektoru byla 28.969 korun.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?