Ministr: Novela zákona umožní plnou platbu zdravotních pomůcek

29. 3. 2018 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou ministerstvo zdravotnictví poslalo do meziresortního připomínkového řízení, umožní podle ministra v demisi Adama Vojtěcha (za ANO) plnou platbu i těch zdravotních pomůcek, které dosud pojišťovny hradily ze tří čtvrtin.


Zákonodárci musí zákon upravit do konce roku, loni ho zrušil ústavní soud. Mezi zdravotnické prostředky se řadí například berle, vozíky nebo čočky. Každý rok se za ně z veřejného zdravotního pojištění pacientů platí asi 6,5 miliardy korun. Podle předkládací zprávy k novele bude nový systém stát asi 500 milionů až miliardu korun navíc.

Součástí zákona bude i příloha, takzvaný kategorizační strom, podle kterého se budou zdravotní pomůcky proplácet. „Prakticky všechny položky, které jsou dnes hrazeny ve výši 75 procent z ceny, protože nemají v zákoně vlastní úhradovou skupinu, budou doplněny do kategorizačního stromu a pacienti tak mohou dosáhnout na jejich plnou úhradu,“ vysvětlil Vojtěch. Nové prostředky budou do systému zařazovány každý měsíc, ne půlročně jako dosud.

Zařazování nových prostředků budou navrhovat přímo jejich výrobci, stát bude řešit jenom chyby, na které mohou upozornit zdravotní pojišťovny, konkurenti nebo Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Ministerstvo počítá, že jich budou nejvýše jednotky procent. „Pro první zařazení všech dnes hrazených produktů je stanoveno přechodné období, které bude trvat asi čtřičtvrtě roku,“ uvedlo ministerstvo.

Úspory systému si ministerstvo slibuje od pravidelných revizí cen jednotlivých kategorií. Zákon umožňuje uzavřít takzvanou dohodu o nejvyšší ceně pojišťovny s dodavatelem, který garantuje snížení ceny a pokrytí aspoň poloviny trhu. SÚKL pak může podle dohody snížit ceny v celé kategorii.

Zdravotní pojišťovny, které reprezentují dohromady aspoň tři čtvrtiny pojištěnců, mohou také požádat SÚKL o vypsání cenové soutěže. Půjde o elektronickou aukci, která bude platná v případě, že se v ní podaří cenu kategorie snížit aspoň o 10 procent a přihlásí se do ní aspoň tři dodavatelé. V případě individuálně připravovaných zdravotnických prostředků, jako jsou například protézy končetin, zaplatí pojišťovny 75 až 99 procent ceny.

Ústavní soud v červnu 2017 zrušil dosavadní systém úhrad na základě návrhu skupiny senátorů, kteří kritizovali systém stanovování úhrad zdravotnických prostředků, protože pojišťovnám umožňuje, aby si fakticky samy určovaly, jestli a v jaké výši pomůcku uhradí.

Ministerstvo počítá, že vláda novelu projedná v červnu, do prázdnin projde ještě prvním čtením ve Sněmovně a Senát ho projedná v říjnu. Náklady na personální posílení SÚKL a další výdaje odhaduje na sedm milionů jednorázově a 18 milionů každý další rok.

Zdravotnickými prostředky se rozumí široká škála výrobků od obvazů a vatových tamponů, přes kompresní punčochy, ortézy, berle, chodítka a protézy, brýle, paruky, pomůcky pro diabetiky, naslouchátka a vozíky pro handicapované. Zákon stanovoval, že bude hrazených 75 procent ceny nejméně ekonomicky náročné varianty, kterou stanoví pojišťovny průzkumem trhu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?