Ministr Vojtěch: Odvolání ředitele FN Ostrava bylo oprávněné

26. 7. 2018 15:53
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) považuje únorové odvolání ředitele Fakultní nemocnice Ostrava (FNO), sociálnědemokratického politika Svatopluka Němečka za oprávněné. Řekl to dnes při své návštěvě FNO, kde se seznámil s výsledky auditu nemocnice. Němeček reagoval tím, že za jeho působení byla péče v nemocnici na špičkové úrovni a nepanovaly tam žádné konflikty ani problémy.


Vojtěch v únoru Němečkovo odvolání zdůvodnil manažerským selháním vedoucím k odborné a personální destabilizaci nemocnice, umělým navyšováním hospodářského výsledku a střetem zájmů. Němeček totiž působil i ve vedení nemocnice v Bohumíně na Karvinsku. Ministr dnes poukázal na to, že po nástupu nového ředitele stoupl počet zdravotních sester o 20 až 30. Ministr uvedl, že sestry se zájmem o práci v nemocnici byly v minulosti odmítány.

„Otázka je, zda nebyl skutečně preferován hospodářský výsledek nad nějakým provozem. V tomto směru si myslím, že je to potvrzeno,“ řekl Vojtěch. Podle něj nemocnice v minulosti stagnovala. Rozhodnutí o odvolání Němečka by po zveřejnění výsledků auditu nezměnil.

„Pan ministr nic jiného samozřejmě říkat nemůže. Na rozdíl od řečí za mě mluví fakta. V okamžiku, kdy jsem opouštěl nemocnici, tak měla mezinárodní akreditaci kvality, která dokládala, že péče byla na špičkové úrovni, srovnatelná se světovými nemocnicemi, měla sto milionů hospodářský výsledek a v nemocnici byl klid a nedocházelo k neustálým problémům a konfliktům,“ řekl ČTK v reakci Němeček. Už po svém odvolání označil jeho důvody za smyšlené.

Po Němečkově odvolání byl v nemocnici proveden interní audit, jehož výsledky byly zveřejněny tento měsíc. Audit podle nynějšího ředitele FNO Evžena Machytky ukázal na problém při takzvaném vybírání zpětných bonusů i na střet zájmu některých zaměstnanců. Na základě jeho výsledků skončili tři přednostové klinik a to kvůli spojitosti se soukromou CGB laboratoří, jež pro nemocnici zpracovávala některé vzorky. Do laboratoře mířila značná část vzorků zadávaná externím firmám. O funkce přišli přednosta interní kliniky a zároveň děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Arnošt Martínek i přednosta Ústavu soudního lékařství Igor Dvořáček. Totéž čeká přednostku Ústavu patologie Janu Dvořáčkovou, jež zůstává v pracovní neschopnosti.

Machytka řekl, že vyčíslená možná ztráta z množstevních slev poskytovaných za nákup léků se pohybuje kolem 30 milionů korun. „Většina zpětných bonusů buď nebyla ani vyjednávána, nebo nebyla žádným způsobem zasmluvněna, takže teď probíhá řádné vyjednávání o bonusech u všech komodit, u kterých je to možné,“ popsal přijatá opatření. Nemocnice nastavuje i nová pravidla pro odesílání diagnostických vzorků do externích laboratoří, chce preferovat státní organizace. Ředitel ale přiznal, že s CGB stále spolupracují, neboť přerušit spolupráci nelze ze dne na den.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?