Ministr zdravotnictví přijal delegaci z Číny

28. 8. 2014 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Léčebné pobyty čínských pacientů v českých lázních nebo vznik první kliniky tradiční čínské medicíny v ČR. To jsou témata setkání ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka s představiteli čínského zdravotnictví, kteří se sešli tento týden půdě českého ministerstva zdravotnictví.


Jak uvedla mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová, setkání předchází pražské konferenci Local Leaders Meeting 2014 a China Investment Forum 2014, která proběhne 29. srpna 2014 ve Španělském sále Pražského hradu. Letošní ročník poprvé hostí také zdravotnický panel.
„Jsem skutečně potěšen, že se pouhé dva měsíce od návštěvy Číny můžeme znovu setkat s našimi partnery a debatovat o nastavení spolupráce českého a čínského zdravotnictví,“ uvedl ministr Svatopluk Němeček.

Lázně pro čínské děti

Jedním z bodů, o kterém během své červnové návštěvy v Číně ministr Němeček jednal s čínskou ministryní zdravotnictví Li Bin, je rozvoj pacientské turistiky. České ministerstvo zdravotnictví v současné době pracuje na konkrétní nabídce, která čínské straně představí možnost organizovat pravidelné léčebné pobyty dětských pacientů z Číny v českých lázních. Dlouhá tradice českého lázeňství má u zahraniční klientely velmi dobré renomé a nabídka léčebných či relaxačních programů pro čínské klienty by českému lázeňství přinesla nezanedbatelné finanční prostředky a návazně podpořila i nová pracovní místa v tomto sektoru.

Čínská medicína v Hradci Králové

V současné době již existuje dohoda uzavřená mezi Fakultní nemocnicí Hradec Králové a univerzitou tradiční čínské medicíny a univerzitní nemocnicí v Changsha v provincii Hunan. „Cílem tohoto projektu je spolupráce ve výzkumu a moderních léčebných postupech v západní medicíně s využitím poznatků tradiční čínské medicíny. Výsledkem této spolupráce by měl být brzký vznik první kliniky tradiční čínské medicíny v České republice,“ připomněl ministr Němeček. Otevřený přístup českého zdravotnictví k novým léčebným metodám podle něj dokládá i skutečnost, že se ministerstvo zdravotnictví na jaře 2015 stane pořadatelem zdravotnického summitu ve formátu 16 + 1, tedy šestnácti zemí střední a východní Evropy a Čínské lidové republiky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?