Nejmenší srdeční pumpu lékaři zavedou hadičkou za pár minut

16. 11. 2017 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejmenší mechanickou srdeční pumpu lékaři zavedou hadičkou přes tepnu v třísle za pár minut, nemusí pacientovi otevírat hrudník. Přístroj umožní průtok čtyř litrů krve za minutu, čerpá ji z levé komory do aorty.


Pražský Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) včera v tiskové zprávě informoval, že srdeční pumpu Impella začal používat jako první v Česku. „Největší výhodou těchto srdečních podpor je kombinace minimálně zatěžujícího operačního výkonu z hlediska pacienta, avšak s již dostatečným výkonem srdeční pumpy oproti dříve používaným technologiím,“ vysvětlil zástupce přednostky Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM Jiří Malý.

Pumpa se umisťuje přímo dovnitř srdce do aortální chlopně. Je dlouhá 13 nebo 25 centimetrů a v průměru má tři milimetry. „Mechanicky poháněná turbína generuje průtok z levé komory srdeční přes aortální chlopeň do systémového oběhu. Tím levé komoře odlehčí a zároveň i nahradí z velké části její funkci,“ popsal Malý. Výhodou je podle odborníků také krátká rekonvalescence, protože se operuje pouze v místním znecitlivění místo celkového uspání.

Součástí přístroje je také řídící jednotka umístěná mimo těla pacienta, s nímž je propojena kabelem.

Pacientovi v IKEM v operovali tuto srdeční pumpu před měsícem, podle lékařů se mu daří dobře. Nemocný měl nejprve podstoupit bypass, ale vzhledem k diabetu s mnohočetnými komplikacemi, selhání ledvin vyžadujícím dialýzu a dalším zdravotním problémům, se nakonec rozhodli lékaři pro šetrnější výkon.

První mechanické podpory srdce začali v IKEM používat téměř před 15 lety. Jako první na světě použili před třemi lety typ srdeční podpory HearthMate, který vložili malým řezem mezi žebry. Dohromady implantovali zdejší lékaři téměř 300 dlouhodobých a 400 krátkodobých srdečních podpor.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?