První robotickou cévní operaci v Asii provedl chirurg z Homolky

4. 5. 2012 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
První robotickou cévní operaci v Asii provedl v dubnu tým indické nemocnice Sira Gangy Ráma v Dillí pod vedením primáře oddělení cévní chirurgie pražské Nemocnice na Homolce docenta Petra Štádlera. ČTK o operaci informovala mluvčí Homolky Jitka Kalousková, informoval o ní také web indické nemocnice.


Štádler je průkopníkem těchto operací v Evropě i zámoří, školí lékaře po celém světě včetně USA.
Podle Vattikutiho nadace pro robotickou chirurgii tým indických chirurgů pod vedením Petra Štádlera vstoupil do historie, když provedl v Asii první plně robotickou cévní operaci.

„Dohodli jsme se s indickou stranou, že pomůžeme při zavádění tohoto operačního programu v Institutu robotické chirurgie, který nově vznikl při této nemocnici,“ řekl Štádler. Indové podle něj mají o tento typ operací velký zájem, protože méně zatěžují pacienta.

Během čtyřdenního pobytu v Dillí operoval Štádler za asistence místního chirurga dva muže ve věku 60 a 65 let a ženu ve věku 22 let. Muži měli neprůchodné pánevní tepny, při operaci vytvořili chirurgové přemostění. Ženě nahradili celou břišní aortu cévní protézou. Měla na ní výduť (rozšíření) po zánětu tepny. Tento problém se v Indii vyskytuje poměrně často a hlavně u mladých pacientů.

Indičtí chirurgové oslovili Štádlera na cévním semináři, který se konal letos v březnu v Praze. Měli zájem o jeho zkušenosti. „Nabízel jsem jim termíny na září, ale oni řekli, že mě potřebují co nejdříve. Narychlo jsem sháněl vízum, letenky, ale nakonec všechno vyšlo,“ řekl Štádler, který je od loňska předsedou podvýboru pro robotickou cévní chirurgii americké společnosti pro miniinvazivní robotiku se sídlem v Los Angeles. Je také čestným členem polské chirurgické společnosti.

Dosud provedli cévní chirurgové v Nemocnici Na Homolce 250 robotických operací, řadu z nich ve světové premiéře. Roboticky operují zejména pánevní tepny a břišní aorty.

Nemocnice Sira Gangy Ráma v Dillí patří mezi elitní soukromé nemocnice v Indii. Podle listu Deccan Herald nyní stojí robotická operace 65.000 rupií (asi 23.000 korun), tedy víc než ostatní operace. Vedení Institutu robotické chirurgie v dillíské nemocnici však chce s vyšším počtem robotických operací cenu snížit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?