Na jihu Moravy spáchalo loni sebevraždu 153 lidí, půlka oběšením

13. 7. 2017 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
V Jihomoravském kraji loni spáchalo sebevraždu 153 lidí, což je druhý nejvyšší počet ze všech krajů republiky.


Polovina sebevrahů zvolila smrt oběšením. Většinu tvořili muži. V tiskové zprávě to sdělil Karel Adam z Krajské správy Českého statistického úřadu v Brně. Oproti roku 2015 se počet sebevražd zvýšil o 21, tedy o více než desetinu. Nejvíce sebevražd bylo v minulém roce v Brně a nejméně na Znojemsku. V přepočtu na obyvatele ale byla míra sebevražd nejvyšší na Hodonínsku, kde jich na 100.000 obyvatel připadlo 18,1.

„Nejčastější způsob je oběšení, které tvoří 51 procent,“ doplnil Adam. Následoval skok z výšky, skok nebo lehnutí si před pohybující se vozidlo, použití střelné zbraně a otrávení.

Život si loni vzalo 118 mužů a 35 žen. „Nejvíce sebevrahů bylo v Brně, a to 44. Celkem 30 bylo v okrese Brno-venkov, 28 na Hodonínsku, 19 na Břeclavsku, 14 na Vyškovsku, deset na Blanensku a osm na Znojemsku,“ oznámil Adam.

Třetina lidí, která se loni na jižní Moravě zabila vlastním přičiněním, byla ve věku 55 až 70 let. Jednotky případů jsou i u lidí nad 70 let, život si vzalo i pět lidí mladších 20 let. Nejvíce sebevražd se stalo v květnu, a to 18. O jednu méně bylo březnu a prosinci. Nejméně, a to po osmi, bylo v srpnu a září.

Podle Adama tvoří sebevraždy pouze přes jedno procento z celkového počtu zemřelých v regionu. Loni v Jihomoravském kraji zemřelo 11.738 osob, nejvíce na nemoci oběhové soustavy, a to 5172. Následovala úmrtí kvůli nádorům. Přestože počet sebevražd loni vzrostl o 21, za posledních šest let to byl druhý nejnižší počet. Rekordní číslo úřad zaznamenal v roce 2013, kdy se samo zabilo 183 lidí.

Ve srovnání mezi kraji byl loni počet dobrovolných odchodů ze světa na jižní Moravě druhý nejvyšší. Nejvyšší počet byl v Moravskoslezském kraji, kde si sáhlo na život 161 lidí.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?