Na růst platů v sociálních službách kraj rozdělí přes 140 mil. korun

24. 8. 2017 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Na růst platů v sociálních službách Středočeský kraj rozdělí přes 140 milionů korun. Většinu částky kraj získal od státu, část doplatí z rezervy. Rozdělení peněz mezi více než 450 žádostí schválili krajští zastupitelé.


Poskytovatelé sociálních služeb dohromady žádali téměř 220 milionů korun, po kontrole a vyhodnocení žádostí šlo o částku přes 170 milionů korun. Převis oprávněných požadavků nad vyčleněnými penězi tak činil zhruba 30 milionů korun.

Kraj měl už v červnu připravenou kompletní metodiku, aby byl připraven na chvíli, kdy ministerstvo práce a sociálních věcí peníze uvolní. „My jsme s předstihem připravili mimořádné kolo dotačního řízení, protože to považujeme za velmi transparentní a legislativně možnou cestu, jak rozdělíme dotace,“ řekla novinářům krajská radní pro sociální oblast Jaroslava Němcová (ANO).

O růstu platů v sociálních službách o 23 procent rozhodla vláda v květnu. Mzdy vzrostly od července.

Středočeští zastupitelé také schválili rozdělení peněz na zvýšení platů zdravotních sester. V obou případech to pro kraj znamenalo uprostřed roku, měsíce po schválení rozpočtu, administrativní agendu a mimořádná rozpočtová opatření navíc. Podle krajského radního pro zdravotnictví Martina Kupky (ODS) by vláda neměla přicházet s nesystémovými sliby a naopak systém zjednodušit. „Aby takové opatření, pokud jej vláda přijme, bylo směřováno s účinností k začátku roku, abychom na to mohli být připraveni i s rozpočtem kraje,“ dodala Němcová.

Hejtmanství bude podle hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) platit příští rok další stovky milionů korun, které nyní přislíbila vláda zdravotníkům, sociálním pracovníkům nebo řidičům autobusů. „Já bych si opravdu velmi přála, aby vláda, pokud něco takového slíbí, tak aby ty peníze na to poskytla, protože my potom musíme krátit někde jinde. To procento z rozpočtu, které můžeme investovat do rozvoje kraje, je zase o kousek menší díky tomu, že se dělají předvolební sliby,“ řekla hejtmanka.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?