Nadace: Nemoc dítěte často pro rodiny znamená i finanční potíže

11. 5. 2018 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Vážná nemoc dítěte často znamená pro rodinu nejen smutek a nutnost zajistit péči, ale i tíživou finanční situaci. Jeden z rodičů mnohdy musí opustit zaměstnání, neboť potomek potřebuje čtyřiadvacetihodinovou péči, řekli novinářům v Brně zástupci nadace Dobrý anděl.


Nadace vybraným rodinám poskytuje pravidelné příspěvky na výdaje spojené s léčbou nebo na běžný chod domácnosti. V Jihomoravském kraji její podpora nyní míří k 263 rodinám s nemocnými dětmi a 94 rodinám s onkologicky nemocným rodičem.

Nadaci si lidé spojují především s onkologicky nemocnými dětmi nebo rodiči. Příspěvky ve finanční tísni ale posílá i rodinám, které se potýkají s jinou vážnou diagnózou, jako je cystická fibróza, svalová dystrofie, metabolické poruchy a dětská mozková obrna. „Rodin, které potřebují finanční pomoc, je mnohem více. Ne každá ví, že u nás může o pravidelné příspěvky požádat,“ uvedl spoluzakladatel nadace Petr Sýkora.

„Peníze od nás mohou rodiny uplatnit skutečně na cokoli. To je podle nás podstata daru. Jsme velmi rádi, když je využijí nejen na nákup zdravotních pomůcek, které pojišťovna hradí částečně nebo vůbec, ale třeba i na zaplacení hypotéky či na to, aby si rodina mohla jednou za čas zajít na večeři nebo do zoo,“ řekla výkonná ředitelka nadace Šárka Procházková.

Peníze pocházejí od dárců, kteří mohou nadaci měsíčně poslat libovolnou částku. Pravidelný příspěvek rodině se pak pohybuje okolo 6000 korun za měsíc.

Jednou z rodin, kterým nadace pomáhá, je i rodina Spurných. Jejich dcera Eliška trpí těžkou formou svalové atrofie, je upoutaná na lůžko, nedokáže samostatně přijímat potravu ani dýchat. Přestože je mimo jiné závislá na umělé plicní ventilaci, rodina se podle svých slov snaží fungovat aspoň trochu normálně. Vyráží na výlety nebo třeba na chalupu.

„Problém je, že bez elektřiny se neobejdeme. Od státu jsme sice dostali baterii, ale ta nám po roce a půl užívání vydrží něco přes hodinu. Snažíme se to řešit různými akumulátory a elektrocentrálami, ale ty už jsou podstatně dražší. Za peníze z nadace jsme malé pořídili i nový kočárek, na který máte od státu nárok jednou za čtyři roky. Dítě však roste daleko rychleji,“ uvedl otec rodiny, které nadace umožnila sehnat i kvalifikovanou pečovatelku. Rodiče tak mohou strávit nějaký čas spolu.

„Za peníze jsme pořídili také speciální polohovací postel. Už tak Elišku nemusím vozit na dřevěné postýlce s amatérsky přidělanými kolečky. Ta nová je ale podstatně větší a vyžaduje stavební úpravy domu. Časem nejspíš budeme potřebovat i výtah,“ dodal Spurný, podle nějž se v rodinném rozpočtu každý den objevují další výdaje.

Délka poskytování pomoci ze strany nadace vždy záleží na konkrétním onemocnění.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?