Nemocnice v Mariánských Lázních jedná o udržení akutních lůžek

30. 11. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Mariánské Lázně s.r.o. jedná se zdravotními pojišťovnami o udržení lůžek akutní péče. Výsledky jednání určí, v jaké podobě bude nemocnice fungovat.


Nemocnice, v níž má město už jen menšinový podíl, má nyní 87 akutních lůžek a 40 lůžek následné péče. Jejich omezení by ale mohlo vážně zasáhnout ekonomiku nemocnice, řekl starosta Mariánských Lázní Zdeněk Král (ODS).

„Nemocnice určitě končit nebude. Nyní se ale hraje o akutní lůžka a lůžka následné péče,“ řekl. Pokud by se v nemocnici nepodařilo akutní lůžka nasmlouvat, zůstaly by v ní lůžka následné péče a ambulance, případně by se hledala jiná podoba zdravotnického zařízení. O vyjádření ČTK požádala Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, zatím ho neposkytla.

Hlavně jde o urologické oddělení. Na jeho fungování jsou závislé i chirurgické a interní oddělení nemocnice, uvedl starosta. „Pro nemocnici je zásadní udržení 120 lůžek, pod tento počet by to byla ekonomická vražda,“ řekl. Nikoho z jednatelů nemocnice se ČTK nepodařilo zastihnout.

Nejbližší nemocnicí je chebská, spadající pod Karlovarskou krajskou nemocnici. „Kdyby v Mariánských Lázních akutní lůžka zanikla, jsme schopni péči o pacienty převzít. Na toto téma už proběhla jednání mezi nemocnicemi i zdravotními pojišťovnami,“ řekla mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Barbora Silná.

Podíl v městské nemocnici prodalo v roce 2008 město společnosti Asklepion Romana Šmuclera. Ten ale z nemocnice loni odešel. Nyní má město v nemocnici asi 14procentní podíl, zbytek vlastní společnost Západní zdravotní s.r.o. společnosti West Bohemian Medical Holding a.s. V roce 2011 vykázala nemocnice ztrátu zhruba šest milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?