Nová metoda léčby pro pacienty s bércovými vředy

7. 4. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve spolupráci s odborníky z PrimeCell Therapeutic lékaři FN Plzeň vyvinuli novou buněčnou terapeutickou metodu pro léčbu bércových vředů a nehojících se ran.


Nová metoda je v porovnání s používanou konvenční léčbou časově méně náročná, minimálně invazivní a méně zatěžující pro pacienta. Využívá vlastní buňky nemocného, čímž se výrazně snižují rizika spojená s terapií.

Efektivnější hojení

Výsledky klinické experimentální léčby, v jejímž rámci byla metoda použita u 25 pacientů FN Plzeň, ukazují její účinnost při terapii bércových vředů. „V léčebné skupině došlo během 6 měsíců u 8 nemocných ke kompletnímu zhojení defektu, u ostatních pacientů došlo k signifikantnímu snížení velikosti defektu,“ říká primář chirurgického oddělení FN Plzeň MUDr. Václav Karnos. „Prokázali jsme, že použití vlastních buněk při léčbě chronických defektů má pozitivní význam na fázi a rychlost hojení a prokazuje efektivnější hojení v porovnání s konvenční terapií,“ doplňuje.

Unikátnost nové léčby spočívá právě ve využití lidských, tělu vlastních buněk, čímž se také omezuje riziko alergické reakce a výskytu nežádoucích účinků. Rychlý proces hojení, zvýšení efektivity léčby a urychlení rekonvalescence pacienta vede ke snížení nákladů zdravotních pojišťoven na léčbu.

Cílová skupina postižených je ekonomicky důležitou součástí společnosti, což znamená dvojí ekonomicko-společenskou zátěž (přímé náklady spojené s dlouhodobou léčbou a nepřímé spjaté se ztrátou ekonomického přínosu). Při použití nové metody je za období 10 let vypočítaná úspora přibližně 712 tisíc Kč na jednoho pacienta v porovnání s dosavadní léčbou.

Výhledy do budoucna

„Jedná se o novou metodu, u níž je zapotřebí přesně stanovit indikační kritéria použití,“ podotýká MUDr. Karnos. „Museli jsme vyřešit otázku práv duševního vlastnictví, byl nám udělen užitný vzor. Nyní můžeme zažádat o klinické hodnocení k uvedení nového produktu na trh, což zajistí společnost PrimeCell Therapeutics. Očekáváme, že klinické hodnocení bude stát desítky milionů korun a trvat několik let. V mezidobí bychom rádi poskytovali léčbu alespoň omezené skupině pacientů. Následně také bude důležitá úhrada léčby. Bez plateb ze zdravotního pojištění bude těžko běžně dostupná pacientům.“ Výsledky výzkumného projektu, jehož součástí byl klinický experiment se 40 pacienty (25 pacientů bylo léčeno pomocí vlastních buněk, 15 pomocí konvenční léčby), budou prezentovány na Mezinárodní konferenci Regenerativní medicína 2014 v Brně 9. dubna 2014.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?