Novelu zákona o léčivech podepsal prezident

19. 4. 2017 15:39
přidejte názor
Autor: Redakce

Ministerstvo zdravotnictví si od schválené novely zákona o léčivech (č. 378/2007 Sb.) slibuje omezení reexportu léků, což podle něj povede k vyšší ochraně českých pacientů. Odpůrci úprav lékové legislativy se obávají opaku – nedostupnosti a předprodejů mimo ČR.




„Díky této novele v zákoně zakotvíme mechanismus pro omezování opětovného vývozu některých důležitých léků. Bude tak zajištěna jejich dostupnost pro české pacienty v situacích, kdy by hrozil nedostatek těchto přípravků,“ připomněl ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík důležitost novely zákona o léčivech po jejím schválení v Poslanecké sněmovně. Norma zde byla schválena poté, co ji poslancům na stůl vrátili senátoři s pozměňovacími návrhy. Poslanci stanovisko Senátu neakceptovali a zákon schválili v původním sněmovním znění. Nyní materiál zamíří k podpisu prezidenta republiky.
Senátoři novelu odmítli kvůli pozměňovacímu návrhu poslance Běhounka, neboť nabyli přesvědčení (stejně jako zástupci farmaceutického průmyslu a distributorů), že návrh podporuje reexport a může výrazně zvýšit riziko nedostatku léků v českých lékárnách. Rozhodnutí senátorů vrátit návrh novely zpět do poslanecké sněmovny podpořilo také stanovisko Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Podle něj povede stávající podoba zákona (konkrétně nucené dodávky léčivých přípravků do distribuční sítě) k porušení principů hospodářské soutěže a ke kolizi s pravidly jednotného trhu EU. Ministerstvo zdravotnictví výtku o omezení či zákaz reexportu v rozporu s evropským právem a zásadou volného pohybu zboží odmítá. „Ve smyslu výjimky obsažené v čl. 36 Smlouvy o fungování EU se totiž jedná o proporcionální a výjimečné, nikoliv plošné opatření, které má sloužit k ochraně zdraví pacientů,“ uvedlo MZ.

Kritice byl v Senátu vystaven také pozměňovací návrh poslance Vyzuly. Podle něj mají ceny biosimilárních přípravků při vstupu na trh poklesnout z původních 15 na 30 procent, u generických přípravků má snížení z 32 procent klesnout o 40 procent ceny. Senátní zpravodajka Filipiová (ODS) označila návrh za protiústavní přílepek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?