Novinky u záchranářů v praxi

17. 7. 2012 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Delší dojezdové časy a větší práva při zásazích. Novinky, které záchranářům přinesl jejich vůbec první zákon. Platí přes čtvrt roku. Do praxe se ale změny promítly jen minimálně. Podle samotných zdravotníků hlavně proto, že zákon neřeší to, co záchranáře trápí nejvíc. Třeba přeplněné nemocnice, odchodné a výsluhy.


Z 15 na 20, dojezdové limity pro sanitky jsou od dubna delší o pět minut. Ve městech je ale záchranáři nepotřebují..

Jaroslav VALÁŠEK, náměstek ředitele ZZS hlavního města Prahy: Pořád ten systém máme nastaven na těch 15 minut dojezdu.

Kristýna VRKOČOVÁ, redaktorka ČT: Pražští záchranáři dorazí na místo v průměru za 8 minut. Podobně rychlý jsou ve městech i jejich kolegové z ostatních krajů. Většina záchranek za pacientem přijede maximálně do 15 minut. Ve špatně dostupných oblastech ale pořád mnohdy nestačí ani 20. I přes prodloužení dojezdových limitů, tak některé kraje stejně musejí zřizovat nové základny s dvacetiminutovými dosahy, a to za vlastní peníze.

Marek SLABÝ, ředitel ZZS Jihočeského kraje, předseda AZZS ČR: Letos to bylo otevření výjezdové základny a předpokládáme další.

Kristýna VRKOČOVÁ, redaktorka ČT: Několik věcí ale záchranářům v nových předpisech chybí. Například ti pražští bojují s přeplněnými nemocnicemi. Zákon jim přitom nařizuje pacienta v ohrožení život přijmout za každou cenu.

Jaroslav VALÁŠEK, náměstek ředitele ZZS hlavního města Prahy: Není tam definováno, co je to před ohrožení života, jestli je ohrožen na životě během několika minut, během hodiny. Jsou lůžka, která jsou v Praze prostě vyčerpána a teď je potřeba volat a žadonit.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Jestliže záchranáři někde takovéhle problémy mají a týká se to fakultních nemocnic, tak já to budu řešit neobyčejně tvrdě.

Kristýna VRKOČOVÁ, redaktorka ČT: A ve všech krajích společně volají záchranáři po výsluhách. Zatím mají přislíbeno odchodné do výše 6 násobku platu. To jim ale nestačí.

Jaroslav VALÁŠEK, náměstek ředitele ZZS hlavního města Prahy: Každý má nějaké limity a třeba to není schopen potom do těch 65 dělat.

Kristýna VRKOČOVÁ, redaktorka ČT: Vláda výsluhy zatím nepotvrdila ani neodmítla. Je k nim ale skeptická. Záchranáři totiž na rozdíl od policistů a hasičů, nepracují ve služebním poměru a řada zákonodárců se obává, že podobné výhody by pak mohli chtít i další profese. Kristýna Vrkočová a Lenka Drmotová, Česká televize.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?