Novou ředitelkou SÚKL bude Irena Storová

29. 6. 2018 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Novou ředitelkou Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) bude podle Zdravotnického deníku Irena Storová, která je teď pověřená vedením ústavu.


Storová byla jediným zájemcem o místo ředitele, proto státní tajemník ministerstva zdravotnictví výběrové řízení nejdřív zrušil. Po zásahu náměstka ministra vnitra pro státní službu bylo obnoveno a Storová by měla nastoupit 2. července, uvedl web.

Státní tajemník ministerstva Ivo Beneda vyřadil Storovou coby jedinou uchazečku a výběrové řízení zrušil. Storová, přestože byla zástupkyní ředitele SÚKL, podle něj nebyla představeným podle služebního zákona, a proto se nemohla do tendru přihlásit. Náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký na základě její stížnosti na vyřazení zrušil usnesení státního tajemníka a konkurz pokračoval.

SÚKL má na starosti například povolování nových léků, stanovování jejich cen a úhrad ze zdravotního pojištění nebo jejich kontroly. Shromažďuje také údaje o nežádoucích účincích léků. Zajišťuje i provoz systému elektronických receptů, které začali lékaři povinně vydávat od začátku tohoto roku.

Bývalý ředitel ústavu Zdeněk Blahuta krátce před svým odchodem v dopise adresovaném tehdy předsedovi ANO a nyní premiérovi v demisi Andreji Babišovi napsal, že SÚKL je na systém elektronických předpisů připraven, i když odpůrci tvrdí opak. Hlavním důvodem odporu jsou podle něj vazby mezi lékaři a lékárníky nebo lékaři a farmaceutickými firmami a účelovost předepisování léků. Lékaři i lékárníci to ale odmítají. Blahuta odešel loni v listopadu, krátce přes spuštěním e-receptů, na vlastní žádost.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?