O homeopatii mají zájem zejména maminky s malými dětmi

19. 4. 2017 15:39
přidejte názor
Autor: Redakce

Homeopatická léčba se pro svou bezpečnost a šetrnost stává oblíbenou součástí léčby hlavně v oblasti pediatrie či gerontologie. Homeopatické léky se osvědčily u řady akutních stavů a zmírňují průběh některých chronických onemocnění. Vedle lékařůhomeopatů pomáhají pacientům s výběrem vhodného léku i lékárníci vzdělaní v oblasti homeopatické léčby. O zkušenosti z praxe se s námi podělila PharmDr. Jana Strieglerová z lékárny Na Poliklinice v Moravském Krumlově.




S jakými problémy se na vás v tomto období pacienti obracejí? A jak vypadá typický zákazník, který se zajímá o homeopatickou léčbu?

Teď v zimě jsou to především příznaky nachlazení a onemocnění dýchacích cest, dále pak jejich komplikace, např. záněty středního ucha. Nejčastěji přicházejí maminky s malými dětmi. Právě malé děti často onemocní po nástupu do předškolního zařízení a rýma či kašel jsou pak na denním pořádku. Aktuálně je také zvýšený výskyt střevních infekcí, i zde může homeopatie rychle a účinně pomoci.

Přicházejí maminky přímo s požadavkem na konkrétní lék, nebo s vámi zdravotní problém konzultují a vy jim nabídnete homeopatikum?

Většinou se dostaví s tím, že jejich dítě je nemocné a chtěly by „nějaký“ lék. Vždy se ptám na chorobné příznaky: zda má dítě teplotu, jestli kašle, jaký je charakter a frekvence kašle, pokud má rýmu, jak vypadá hlen – zda je sekrece vodnatá, hnisavá a jestli teče z nosu… Na základě těchto informací pak navrhnu plán léčby. Ten zahrnuje režimová a dietní opatření a farmakologickou léčbu včetně vhodných homeopatických léků. Zákazník si může vždy vybrat, zda upřednostní klasickou léčbu, homeopatika či jejich kombinaci.

Pro homeopatickou léčbu je charakteristický a nezbytný celostní přístup. Jaké vzdělání v homeopatii jste absolvovala?

Jsem absolventkou Mezinárodní školy klinické homeopatie CEDH, vystudovala jsem také výživu. Farmaceutické vzdělání si pak průběžně doplňuji i dalšími kurzy zaměřenými na výživu, fytoterapii a podobné oblasti.

Nabízíte v lékárně častěji monokomponentní, nebo polykomponentní léky?

To je hodně individuální. Záleží třeba na tom, jestli už pacient s homeopatií nějakou zkušenost má, zjišťuji také, zda má některá homeopatika v domácí lékárničce a zda je možné je v daném případě využít či je něčím doplnit. Pokud zatím nemá s homeopatickými léky zkušenost a obává se složitého dávkování, nabízí se jako vhodná volba polykomponentní přípravek.

Kolik času můžete věnovat jednotlivým pacientům?

Vzhledem k tomu, že pracuji v lékárně na poliklinice, tak času není hodně. Ale pokud jde o akutní případy, snažím se pro pacienta nebo zákazníka vyčlenit prostor a věnovat mu alespoň deset minut. Záleží i na tom, kolik toho zákazník o homeopatické léčbě ví. Přednost mají maminky s dětmi v akutním stavu (horečka, bolest uší, rýma, kašel…). Vždy se snažím zákazníkům věnovat tolik času, kolik je třeba. Jinak je možné se domluvit na konkrétní den nebo hodinu, kdy bude v lékárně dost kolegů a já budu mít více času a prostoru na individuální rozhovor.

Které homeopatické léky máte v portfoliu lékárny?

Průběžně máme k dispozici asi čtyřicet až padesát monokomponentních přípravků a také některé polykomponenty. S tím si vystačíme pro běžné akutní stavy, další specifické léky lze objednat. Jejich dodání proběhne často ještě během téhož dne.

U kterých stavů homeopatii spíše nedoporučujete? Kde by se s ní mělo zacházet opatrně?

Uvědomuji si, že všechno má své hranice a homeopatie také. Vždy se proto ptám, jak dlouho trvá chorobný stav a jaký je jeho průběh. Jsou případy, kde si vystačíme s volně prodejnými léky a homeopatiky. Pokud nedojde ke zlepšení, doporučím návštěvu lékaře. Každý si ale odpovědnost za své zdraví nese sám. Nemůžeme nikoho nutit ani přemlouvat, můžeme pouze doporučit a ukázat, jaké jsou možnosti.

Vracejí se k vám pacienti poté, co homeopatické léky vyzkoušeli?

Ano, pacienti, kteří homeopatii vyzkoušeli a jsou spokojení, se vracejí často. Roli hraje i to, že působím na malém městě, kde je vztah mezi lékárníky a pacienty těsnější než v těch velkých. Řadu pacientů tedy už znám, ale i těm, kteří přicházejí poprvé, říkám, že budu ráda za jejich zpětnou vazbu. Mohou mi i zavolat, kdyby si s něčím nevěděli rady.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?