Objev českých vědců pomůže v boji proti pertusi

5. 5. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vědci z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR při výzkumu bakterií způsobujících černý kašel nalezli metodu jak zabránit jejich toxinu v potlačení obranyschopnosti člověka.


Toxin, který bakterie používají pro zablokování funkce bílých krvinek, geneticky upravili tak, že přestal být aktivní.

O takto nově vzniklý toxoid projevily zájem světové farmaceutické společnosti a jedna z nich už na vynález zakoupila výzkumnou licenci. V budoucnu by se totiž toxoid mohl stát součástí nově vyvíjené očkovací látky proti černému kašli. Toto onemocnění se v poslední dekádě začalo znovu šířit v nejvyspělejších zemích světa a na životě přímo ohrožuje především kojence do 3 měsíců věku, kteří ještě nebyli plně očkovaní.

Objev českých vědců je už díky spolupráci s francouzskými kolegy chráněn americkým patentem a evropský je přihlášen. „Patent je neočekávaným a vlastně vedlejším výstupem našeho mnohaletého výzkumu, při kterém jsme zjišťovali, jak bakterie vyvolávající černý kašel vyřazuje obranyschopnost organismu,“ říká prof. Ing. Peter Šebo, CSc., z Mikrobiologického ústavu AV ČR. „Šťastnou náhodou jsme zkombinovali dvě mutace a zcela novým způsobem tak odstranili jednu z toxických aktivit bakterie,“ dodává s tím, že výzkum financovala Akademie věd ČR společně s Grantovou agenturou ČR a část testů se prováděla na Pasteurově ústavu v Paříži, který patent spoluvlastní.

Nová vakcína proti černému kašli vycházející z práce českých specialistů by v praxi mohla být používána za 7 až 10 let.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?