Odborný časopis Sestra vyhlásil výsledky XIV. ročníku soutěže Sestra roku

7. 4. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V pražském paláci Žofín byla 20. března 2014 již počtrnácté slavnostně předána ocenění vítězům soutěže „Sestra roku“, kterou vyhlašuje redakce odborného časopisu Sestra z vydavatelství Mladá fronta.


Záštitu nad oceněním i letos převzali Mgr. Dagmar Havlová za Nadaci Dagmar a Václava Havlových VIZE 97, Ministerstvo zdravotnictví ČR, Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR a člen Rady hlavního města Prahy doc. Ing. Mgr. Martin Dlouhý, Dr., MSc. Odborným garantem je Česká asociace sester. Soutěž je koncipována jako poděkování sestrám za jejich vytrvalou a obětavou práci, a to nejen vítězkám, finalistkám a nominovaným, ale také všem ostatním. Cílem ocenění „Sestra roku“ je pozvednout prestiž a uznání tohoto nelehkého povolání.

O vítězích v jednotlivých kategoriích rozhodovala v rámci galavečera odborná porota. Post její předsedkyně přijala prezidentka České asociace sester a ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Mgr. Dana Jurásková, Ph. D, MBA. V průběhu večera, který svým zpěvem zpestřila Věra Špinarová, vítězky převzaly ocenění, jejichž součástí jsou i hodnotné dary. Večerem provázeli Iva Kubelková a Jan Čenský. K tanci a poslechu hrála po skončení oficiální části večera kapela April.

Finalistky soutěže Sestra roku 2013 s Dagmar Havlovou a ředitelem divize Medical Services vydavatelství Mladá fronta Karlem Novotným

Lůžková a ambulantní péče

Vítězkou v kategorii „Lůžková a ambulantní péče“ se stala Mgr. Naděžda Kubíková. Od roku 1991 působí jako ústavní stomasestra na oddělení chirurgie Městské nemocnice Ostrava. Patří k prvním vyškoleným stomickým sestrám v České republice. Aktivně spolupracuje se Slezským klubem stomiků Ostrava a sdružením České ILCO. V rámci chirurgického oddělení nemocnice vede stomickou poradnu, jejíchž služeb využívají i členové klubu. V tomto ročníku se stala rovněž vítězkou on-line ankety „Sestra mého srdce“.

Oceněné vítězky – zleva: Naděžda Kubíková, Eva Kučková, Marta Škutinová a Tamara Baráková

Komunitní a sociální péče

V kategorii „Komunitní a sociální péče“ se nejvýše umístila Tamara Baráková, která pracuje jako vedoucí přímé péče v Domově se zvláštním režimem Naděje v Brně. Po čtyřletém působení jako sestra u lůžka v Ústavu sociální péče pro mentálně postižené ženy v Pačlavicích přešla do Fakultní nemocnice u sv. Anny, kde působila na neurologické klinice. V roce 2003 se rozhodla nasměrovat svůj profesní život k péči o pacienty s diagnózou demence.

Ministr zdravotnictví MUDr. Svatopluk Němeček a profesor Pavel Klener

Management a vzdělávání

První místo v kategorii „Management a vzdělávání“ získala Bc. Eva Kučková z odboru vnitřního auditu a kontroly oddělení náměstkyně pro ošetřovatelskou péči FN Motol v Praze. Je absolventkou postgraduálního specializačního studia (obor ARIP) na katedře ošetřovatelství 1. LF UK a certifikovaného kurzu pro přípravu mentorů odborné praxe na Pedagogické fakultě UHK. V letech 1979–2010 nepřetržitě působila na 3. chirurgické klinice 1. LF UK a FN Motol. Vždy spolupracovala se zdravotnickými školami i 1. LF UK, podílela se na výuce a organizaci odborné praxe studentů. Byla jednou z hlavních organizátorek práce nelékařů v přípravě transplantačního programu plic.

Věra Špinarová se svou kapelou se postarala o nevšední hudební zážitek

Celoživotní dílo

Čestné ocenění za celoživotní dílo v ošetřovatelství bylo uděleno Martě Škutinové. V roce 1965 nastoupila do Ústavu pro choroby oběhu krevního v Praze-Krči (dnešní IKEM). V prvních letech pracovala v trojsměnném provozu na ambulanci, lůžkovém oddělení i v provozu umělé ledviny. Aktivně se účastnila spojení ústavů v IKEM. Byla u zrodu invazivní kardiologické diagnostiky a provedení první koronární angioplastiky v Československu. Vrcholem byla v roce 1984 první transplantace srdce v ČSSR, která byla provedena právě v IKEM. Od roku 1992 až do svého odchodu do důchodu v roce 2005 zastávala funkci vrchní sestry Kliniky kardiologie IKEM, od roku následujícího pak vedla centrální příjem a archiv IKEM. Kromě sebevzdělávání se věnovala i přednáškovým aktivitám na celostátní úrovni, publikovala práce v tuzemských odborných časopisech, byla a je členkou řady společenských i odborných společností.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?